KrF dropper ekteskapslov og ambassadeflytting

Mer til bistand utenlands og tiltak mot abort er med. Men kamp mot ekteskapslov og flytting av ambassaden i Tel Aviv skal ut i forslag til nytt partiprogram for KrF.

I dag presenterte KrFs programkomité et utkast på 162 sider til nytt stortingsprogram 2017-2021, som toner ned «kristeligheten».

– Den kristne kulturarven er med oss, men vi har utvidet med at det i sterkere grad handler om et samfunnsansvar, sier Dagrun Eriksen, partiets nestleder og leder for programkomiteen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målet er å gi ideologiske svar fra et kristendemokratisk perspektiv på følgende overordnede utfordringer: Velferdssamfunnet, Sterkere fellesskap, Det felles beste i verden, Likeverdssamfunnet og Fremtidsrettet forvalterskap.

– Investeringen vår ligger fortsatt på familieområdet, sier Eriksen til Dagen.

Nye punkter

Av ferske forslag er intensiv kontantstøtte som kan tas ut på seks måneder, eller forlengt kontantstøtte.

Barnetrygden skal skattelegges for å sikre mer barnetrygd til de som trenger det mest. Partiet går mot tvillingabort.

Innen asyl skaper programmet ikke mindre avstand til regjeringens politikk.

– Det er klart det er begrenset hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, men alle skal bli tatt imot med respekt, sier Ida Lindtveit, KrFU-leder og medlem av programkomiteen, til Dagen.

Bistanden skal på sikt økes til 1,3 prosent av bruttonasjonalinntekt, og flyktningtiltak i Norge og klimatiltak skal holdes utenfor bistandsbudsjettet.

Samtidig skal frivillige organisasjoner sikres en sentral rolle i bistandsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tapte kamper

Men programkomiteen har innsett at enkelte kamper er tapt.

I det nye utkastet droppes dette punktet fra dagens gjeldende program: «gjeninnføre den tidligere ekteskapslovens definisjon av ekteskapet som en ordning mellom en mann og en kvinne».

Eriksen vedgår overfor Dagen at KrF med dette legger ned kampen mot ekteskapsloven.

– Vi har nærmet oss dette med forskjellig ståsted i komiteen. Vi er enig om at definisjonen av ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne står fast, det står i teksten veldig tydelig, sier Eriksen.

– Så innser vi at det er ikke politisk flertall for å endre loven i kommende periode.

Hun understreker at KrF i stedet vil kjempe for å sikre normen om at barn har rett til mor og far ellers i lovverket, som adopsjonsloven, barneloven og bioteknologiloven.

– Det er det vi vil bruke perioden på.

Samtidig fastholder programkomiteen dagens punkt om å la «trossamfunn med vigselsrett fortsatt rett til ikke å måtte vie i strid med sin lære», altså at homovigsel ikke skal påtvinges kirkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrFU-leder Ida Lindtveit understreker at en god del KrF-ere ikke er enige i politikken partiet har hatt mot ekteskapsloven.

– Det viktige er at folk kan føle seg hjemme i KrF med begge syn.

Tostatsløsning

Et annet punkt som er tatt bort fra programutkastet er å «flytte den norske ambassaden til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre (...)».

Samtidig presiserer programkomiteen at palestinerne skal få «selvstyre på eget territorium og en fremtid med fred og håp gjennom en to-statsløsning».

Eriksen understreker at ambassadeflytting har vært en norsk symbolsak og et norsk ønske, ikke noe israelske myndigheter vektlegger.

– Blir det en del av en fredsprosess, vil KrF selvsagt støtte dette, men vi vil ikke ha det som symbolsak. Dette er ikke den eneste store utfordringen i Midtøsten, sier Eriksen.

Partiveteran Karl Johan Hallaråker tar forslaget om å droppe ekteskapsomkamp og ambassadeflytting med knusende ro.

– Jeg skvetter ikke i stolen for dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han presiserer at kampen mot ekteskapslova må fortsette, men at det ikke nødvendigvis bør skje ved å sende inn forslag til Stortinget som KrF vet de ikke vil få flere med seg på.

– Viktigere enn å gå ned med flagget til topps i Stortinget, er det at partiet sitt syn på ekteskapet står fast. Den viktigste politiske verdikampen er i folket, understreker Hallaråker.