JEG ER JØDE: Ordtaket «Jeg er Charlie» har blitt synonymt med terroranslaget mot satiremagasinet Charlie Hebdo. Men jødene i Paris er heller ikke trygge og omformulerer ordene til «Jeg er jøde». Bildet viser den jødiske 18-åringen Esther Bekerman. Foto: Arash Asadi, Världen Idag

– Jeg er jøde

Fire jøder ble myrdet i en kosherbutikk i Paris forrige uke. Noen vil flykte. Andre må bli.

Mange jøder i kvarteret rundt Porte de Vincennes i østre del av Paris pleier å handle matvarer til sabbaten i kosherbutikken Hyper Cacher. De gjør de denne fredagen også. Det de ikke vet er at det vil bli en fredag som kommer til å prege Frankrikes jøder i lang tid framover.

LES OGSÅ: Flere jøder vurderer å forlate Frankrike

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved ettiden ankommer 32-årige Amedy Coulibaly butikken. Han begynner å skyte og tar de tilstedeværende som gisler. Dramaet pågår i flere timer, og Coulibaly rekker å myrde fire av jødene han har tatt som gisler før politiet stormer matbutikken og dreper ham.

Frankrikes president François Hollande omtaler angrepet som antisemittisk.

Nyforlovet - døde

Det er 10. januar. Ved lunsjtid har det gått nesten et døgn siden Paris´jøder fikk et kollektivt sjokk. Røde roser, håndskrevne lapper, levende lys og buketter legges ved politiets avsperringer. Berget av blomster utenfor Hyper Cacher vokser i raskt tempo. En lapp som forkynner at «je suis juif» (jeg er jøde) er festet på husveggen like ved. Et storstilt oppbud av pressefolk fotograferer og filmer hendene som legger fra seg blomster eller tenner et lys. Med jevne mellomrom bryter det ut høylytte samtaler på plassen. Noen av de som prater med journalistene skriker nesten, og gestikulerer voldsomt. Behovet for å bearbeide gårsdagens blodige angrep er tydelig.

– Min kusine sin venn jobbet her. Han døde. Yohan var 24 år og nyforlovet, sier Arzens Alexandrine (45).

Hun har på seg mørke solbriller og en sort caps. Hun er full av sorg og forteller med høy stemme at hun er redd for sin datter på 14 som går på skolen i nærheten. Hun spør seg hva som kan skje neste gang, og hvem vet hvor det neste antisemittiske angrepet vil finne sted?

– Jeg vurderer seriøst å flytte til Israel eller USA nå. Det er for mye antisemittisme i Frankrike, sier hun.

– Har du personlig blitt rammet av antisemittisme?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle jøder i Frankrike har opplevd det. Se bare her, sier hun og peker på kosherbutikken.

Ble helt satt ut

Gad Zerbib (25) bor fem minutter fra Hyper Cacher. Han hadde lunsjpause på jobben da han fikk tekstmelding fra noen venner som ville vite hvordan han hadde det. Da gikk han inn på nettavisen og så nyhet om hva som pågikk.

– Min mamma var der og handlet så sent som for to dager siden. Det er tilstrekkelig nært i tid til at man blir helt satt ut, sier han.

Han er bekymret over at gjerningsmannen i forrige ukes attentat mot Charlie Hebdos redaksjon og mot Hyper Cacher bevisst hadde valgt å angripe ytringsfriheten og jødene.

– Det var ikke tilfeldig at han rammet matbutikken, mener Zerbib.

7.000 jøder flyktet

Blant de som legger fra seg blomster for å hedre de fire dødsofrene, er det to per soner som vekker spesielt stor oppmerksomhet blant det internasjonale pressekorpset. Den ene er Hassen Chalghoumi, imam i moskéen i Drancy i en forstad til Paris. Den andre er Canadas minister for allmenn sikkerhet, Steven Blaney.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vår solidaritet er sterkere enn volden, sier ministeren i det han legger fra seg en stor bukett.

I fjor flyktet 7.000 jøder fra Frankrike og flyttet til Israel på grunn av redsel for den voksende antisemittismen. Det var dobbelt så mange som forlot landet året før. Ikke fra noe annet land var gruppen av emigranter til Israel så stor i Israel som fra Frankrike. Nå snakkes det om at rundt 100.000 kan komme til å forlate landet det nærmeste året.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, sa lørdag i en erklæring til jøder i Frankrike at staten Israel er deres hjem.

– Mislykkes uten jødene

I uken før angrepet på kosherbutikken sa Frankrikes statsminister Manuel Valls i et intervju at et Frankrike uten jøder ikke ville være et Frankrike lenger.

– Hvis 100.000 jøder skulle forlate Frankrike, så er den franske republikk dømt til å mislykkes, sa han.

Når solen er gått ned og sabbaten er over, strømmer tusenvis av jøder til Hyper Cacher for å hedre ofrene. Mange av dem har deltatt i en minnestun i synagogen noen kvartal unna. Når statsminister Manuel Valls og to andre franske ministre ankommer, blir stemningen opprørt. Folk er opprørt over politikernes innsats for å beskytte de franske jødene. En middelaldrende kvinne som forlot butikken bare 15 minutter før terroristen Amedy Coulibaly slo til, utfordrer presidenten og regjering til å ta et krafttak mot den voksende antisemittismen.

Hun rekker akkurat å formulere et svar på spørsmålet mitt om det er trygt for henne å bli i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Nei, det er ikke trygt. Det er et veldig stort problem...», sier hun. En annen bryter inn i samtalen og sier at hele verden må vite at jøder ikke er trygge i Frankrike. «Vi trenger hjelp», sier han.

Mistet barndomsvenn

Det er 11. januar. I løpet av dagen har den gigantiske marsjen for frihet i sentrum av Paris blitt arrangert. På kvelden holdes en minnegudstjeneste i den store synagogen i Paris. Både François Hollande og Benjamin Netanyahu er på plass.

Etter gudstjenesten står en ung mann utenfor synagogen. Øynene er røde av tårer, og med løfter om anonymitet forteller han at en av de drepte i butikken var en svært nær venn av ham, nærmest som en lillebror. De vokste opp sammen i Tunisia.

– Han døde kun fordi han var jøde, sier han.

Han setter sin kipa på hodet mitt og sier at jeg burde prøve å gå omkring i Paris med den, for da vil jeg se alle blikkene, og hvordan man blir behandlet. Kanskje får jeg høre det han har hørt på gaten; at «du er jøde, du er en hund». Hvis man går i en større gruppe, er det som oftest ingen som trakasserer en. Det skjer når man går alene, sier han.

Han forteller at han har mange muslimske venner som er som brødre.

– Det er ekstremistene, islamistene, som forårsaker problemene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må være her

Det er 12. januar. Frankrike beslutter å forsterke overvåkingen ved landets 700 jødiske skoler med 5.000 politi og militære.

Hyper Cacher er fortsatt under omfattende politiovervåking. Avsperringene blir der så lenge de tekniske undersøkelsene pågår.

Kort tid etter lunsj avlegger Benjamin Netanyahu og den israelske utenriksministeren en kort visitt ved kosherbutikken. Statsministeren gir noen korte kommentarer til israelske medier som er på plass. Han sier at det fins en direkte kobling mellom islamistiske ekstremisters angrep rundt i verden og angrepet inne i Hyper Cacher. Han sier videre at han forventer at verdensledere som har gått søndagens marsj vil bekjempe terrorismen, også når terroren rettes mot Israel og mot jødene.

Utenfor Hyper Cacher står 18-årige Esther Bekerman med israelsk flagg viklet om seg. Hun kjente et av ofrene i fredagens terrordåd, Yohan Cohen.

– Vi må være her for å aldri glemme, og for å være sterke, sier hun.

Hun sier at det ikke burde være behov for politiovervåking ved skoler, synagoger og judiske butikker, fordi de har rett til å være jøder.

– Vi skal ikke behøve å være redd for å bli drept bare fordi vi er jøder, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Din skitne jøde

For to måneder siden opplevde hun antisemittismen rettet mot seg personlig. Hun satt på t-banen og hadde på seg utpreget jødiske klær.

– Din skitne jøde, du skal ikke leve. Jeg skal drepe deg, skrek en mann.

Han begynte å følge etter henne, men hun sprang vekk.

– Ingen gjorde noe, forteller hun.

– Hvorfor ikke?

– Jeg vet ikke, for vi er i Frankrike og har ikke gjort noen noe.

Ved avsperringen utenfor kosherbutikken står også Michele Serfaty, rabbiner og grunnlegger av en fransk organisasjon for brobygging mellom jøder og muslimer. Han løfter fram at de fleste muslimer er redde etter det som har hendt.

Muslimer også redd

– Det er en liten minoritet av muslimske ekstremister som gjør denne typen ugjerning. Gjennomsnittsmuslimen fordømmer det, og er selv redd for å bli rammet av hat fra ekstremister på høyrekanten, sier Michele Serfaty.

Han konstater at angrepet i Hyper Cacher ikke akkurat vil gjøre at færre jøder flykter fra Frankrike.

– Mine barn som bor i Israel ringer meg hver dag og sier at jeg må flytte dit, men jeg er en religiøs leder. Jeg kommer til å være den siste som forlater båten, sier Michele Serfaty.

Jøder i Frankrike

Det bor 500.000 jøder i Frankrike.

Drapene på fire jøder i kosherbutikken Hyper Cacher fredag har skapt sjokkbølger blant jødene i landet.

I fjor emigrerte 7.000 jøder fra Frankrike til Israel.

Drapene på fire jøder i kosherbutikken Hyper Cacher fredag har skapt sjokkbølger blant jødene i landet.

Les også
Norske jøder redde etter Paris-terror – ber om mer vakthold
Les også
Charlie Hebdo kommer ut på arabisk og tyrkisk
Les også
– Muslimer i Norge frykter Pegida
Les også
Profeten Muhammed holder Charlie-skilt i ny utgave
Les også
Charlie Hebdos Luz: Vi tegner for å forklare verden