Han mener kristne demoniserer islam

Kristen-Norge har tegnet et skremmebilde av islam, framfor å gå inn i religionens lære, mener Fjellhaug-rektor Frank-Ole Thoresen.

– Man har i liten grad faktisk utrustet kristne til å møte muslimer, sier teologFrank-Ole Thoresen, konstituert rektor ved Fjellhaug internasjonale høgskole.

Lørdag stod fire etniske nordmenn fram i Dagen med sin historie om hvorfor de har forlatt kristen tro til fordel forislam. For noen vekket kontakt medmuslimske venner nysgjerrighet rundt islam, andre hadde en søken etter mer spiritualitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

Å skifte tro

Frank-Ole Thoresen har værtmisjonær blant muslimer i Etiopia i en årrekke. Han synes det er trist at mennesker velger å gå fra kristen tro til islam, men understreker at det å skifte tro er en menneskerettighet de har, som kristne bør hegne om.

– Når man har større muslimske befolkningsgrupper vil vi naturlig få flere konverteringer til islam fordi det gir mer utbredt kontakt med muslimer.

– Har Kristen-Norge sviktet på hjemmebane? Hva kunne vi gjort annerledes? 

– Det er veldig vanskelig å si. Har du 2-3000konvertitter, vil du ha 2-3000 ulike fortellinger om hvorfor de konverterte. Kanskje har man snakket veldig lite om islam i Kristen-Norge. Man har i større grad demonisert og snakket om islam som en fare eller trussel, framfor å gå inn i og undervise egen menighet om læregodset i islam.

Sunt å lære om islam

Ifølge Thoresen har den kristne verden egentlig ikke drevet misjon blant muslimer av noen betydning før de siste tiårene.

– Tidligere var man mest opptatt av å passe på at islam ikke får fotfeste i andre områder. Veldig mye av det som historisk sett er skrevet om islam fra kristent perspektiv har først og fremst vært indrekirkelig medisin for å skremme.

– Hvordan utfordrer det Kristen-Norge at kristne blir muslimer i vårt eget land?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Åslaug Ihle Thingnæs mener det trengs mer kompetanse på kristen tro i det norske folket. Hun er Det norske misjonsselskap (NMS) sin kontaktperson for prosjekter og partnere i Midtøsten og Pakistan. Hun bor i Norge, men har vært mange ganger i Egypt og andre land i regionen.

Thingnæs mener at skremmebilder av islam i Norge ikke først og fremst står for kristenhetens regning.

– Nyansene forsvinner hos folk generelt og i media. Vi snakker om ekstremister, men fort blir det til muslimer og da er nyansene vekke. Det blir så fort svarthvitt.

Thingnæs forteller at NMS’ partnere i Egypt og Pakistan er opptatt av å bygge bro mellom kristne og muslimer. Hun oppfordrer både Kristen-Norge og den jevne Ola Nordmann til å bli kvitt fordommer mot islam.

– Man kan nok være litt for krass og blåøyd, sier Thingnæs.

Hun peker på at muslimer kan føle like stor avstand til ekstreme jihadister som kristne føler til 22. juli-terroristen.

– Et nederlag

– Hva tenker du om at nordmenn i årevis har reist til muslimske land for å drive misjon, men så blir etniske nordmenn muslimer hjemme i Norge?

– Det er på en måte et nederlag. Det er ikke så lett å svare på hva kirken kunne gjort annerledes. Men det er jo lite synlig kristen praksis. Kanskje enkelte ønsker klarere rammer og hjelp til å leve troen sin og et fellesskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er på en måte litt underlig, og en ganske stor kontrast til å si «nåden alene». I islam er det mer lovisk, sier Thingnæs.

For det er en grunnleggende forskjell i frelsesforståelse, syndsforståelse, gudsbilde og menneskesyn hos kristendom og islam, utdyper Frank-Ole Thoresen. Han peker på at kristendommen ikke bygger på at mennesket skal lide for å tilfredsstille en gud, men at Gud lider for og ofrer seg for mennesket, fordi han elsker dem.

– Det er et paradoks som er ekstremt vanskelig for en syndig menneskenatur å akseptere. Det bryter så grunnleggende med menneskelig logikk.

Konverteringer har ofte sammenheng med tilhørighet, identitet, det å oppleve at man blir inkludert.

– En minoritet i en majoritetskristen kontekst under ytre press vil ofte gi sterk indre tilhørighet og fellesskap. Når kristne nordmenn blir invitert inn i den type fellesskap, kan man fort oppleve at de tas i mot med omsorg og kjærlighet i et tett, nært fellesskap. Det er attraktivt for mange.

Det samme skjer også når muslimer konverterer til kristen tro - de møter vennlige, inkluderende kirker som tar i mot og gir dem en ny tilhørighet, ifølge Thoresen.

Stopp sladder

Jens Barnett i Ungdom i oppdrag (UIO) har skrevet masteroppgave i missiologi om muslimer som har valgt å følge Jesus. Han mener at Kristen-Norge kan dra to lærdommer av intervjuene Dagen har gjort med konvertittene:

– For det første trenger vi å utvikle forståelsen og kompleksiteten av troen vår, i takt med at våre relasjoner og akademiske studier fører til nye spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For det andre må vi som kristne slutte å ignorere og spre sladder om muslimer og islam. Det kan slå tilbake når ungdommen vår oppdager at det er usant og at mange muslimer viser mer bibelske verdier enn en del kristne, sier Barnett.

Han har bodd i Midtøsten i 17 år der han jobbet mye med disippelgjøring av troende fra muslimsk bakgrunn. Nå arbeider han ved Ungdom i oppdrags misjonskontor på Grimerud. Jens Barnett er av sikkerhetsårsaker et pseudonym.

Han mener konverteringer til islam bare viser toppen av isfjellet av problemet kristenheten i den vestlige verden sliter med: en protestantisme så påvirket av modernitet og opplysningstiden at vi sliter med å finne svar på spørsmålene dagens postmoderne samfunn stiller.

– Jeg antar at mange flere nordmenn søker opplevelser i alternativ spiritualisme og østlig religion, enn islam. Sterile, kunnskapsfokuserte gudstjenester kan føre til at noen ser etter noe mer praktisk eller kanskje mer mystisk.

Han mener at disippelgjøring trenger å handle mer om lydighet enn kunnskap.

– Descartes, modernitetens far, sa «Jeg tenker, derfor er jeg», men Jesus sa «lær dem å lyde». Folk ser etter praktiske måter å følge Kristus på.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg avDagen.