Frps forslag om å forby rituell omskjæring av gutter blir tema dersom partiet skal forhandle om fortsatt regjeringsmakt til høsten, ifølge justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Amundsen vil ikke følge opp Frp-vedtak om omskjæring

Justisministeren vil ikke følge opp Frp-vedtaket om forbud mot omskjæring av gutter nå, men sier saken vil bli tema i regjeringsforhandlinger etter valget.

– Justisministeren har ikke tenkt å foreta seg noe som helst med hensyn til vedtaket, sa Per-Willy Amundsen ( Frp) i Stortinget onsdag.

Vedtaket det gjelder, er Frp-landsmøtets beslutning om å gå inn for å forby rituell omskjæring av gutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På NTBs spørsmål om ikke en Frp-statsråd skal styre på Frp-politikk, svarer Amundsen:

– Det skal vi selvfølgelig, men det fordrer at vi har flertall i Stortinget. Heller ikke regjeringspartiet Høyre deler dette synspunktet. Dermed er dette en tapt sak før valget. Det vil heller ikke noe vi gikk til valg på i 2013, påpeker han.

Blir Frp-politikk til høsten

Men fra høsten av er det annerledes, fortsetter han.

– Fra 11. september går vi til valg på det. Da er det Frps politikk, og da vil det selvfølgelig være gjenstand for forhandlinger i forbindelse med etablering av ny regjering, sier han til NTB.

Amundsen mener vedtaket er prinsipielt riktig: Man skal ikke gjøre inngrep på friske barn av religiøse grunner.

Vedtaket har fått sterk kritikk som et inngrep i trosfriheten og et angrep på den jødiske minoriteten i landet. Dette tok også KrFs Kjell Ingolf Ropstad opp.

– Så langt jeg kjenner jødedommen, tvinger justisministeren i realiteten jøder til å flytte fra Norge, sa han, og påpekte at Frp står ganske alene i saken blant vestlige regjeringspartier.

– Det må ikke være noen tvil om at Frp støtter jødene og jødenes sak, sa Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

Provoserende sammenligning

Ropstad påpekte faren for at et forbud vil kunne tvinge jøder til å gjøre inngrepet utenlands eller på måter som er mindre trygge enn i dag og stilte spørsmål ved hvordan et forbud skulle håndheves.

– Akkurat de samme argumentene kan man legge for dagen når det gjelder kvinnelig omskjæring, mener Amundsen.

Dette fikk Venstres Abid Raja til å reagere.

– Det er foraktfullt å sammenligne dette med omskjæring av kvinner. Det er barbari og et slag i ansiktet på kvinnene som blir utsatt for dette barbariet, sa han.

– Samme argumenter

Amundsen avviser at han sammenlignet inngrepene med hverandre.

– Selvfølgelig er ikke de grusomme inngrepene med kjønnslemlestelse sammenlignbart overhode med omskjæring av gutter, sier han til NTB

Men argumentene om at det vil være vanskelig å kontrollere og håndheve et forbud er de samme for kjønnslemlestelse av jenter og omskjæring av gutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De fleste mener man skal ha et forbud mot kjønnslemlestelse av jenter. Da kan man ikke bruke den type argumentasjon for å stoppe et forbud mot omskjæring av gutter, mener han.

Amundsen presiserer for øvrig at saken konstitusjonelt er helseministerens ansvarsområde.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Skremmende omskjæringsvedtak
Les også
Frp vedtok antijødisk lov