Palestinere følger med på begravelsen av Marwan Barbakh, en tolvåring som ble skutt av israelske styrker under en protest på Gazastripen lørdag. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

Hamas raser etter israelsk luftangrep mot Gazastripen

Hamas advarer Israel mot det de kaller «dumheter» etter at Israel gjennomførte et flyangrep mot Gazastripen natt til søndag.

Israelske medier har meldt at angrepet var rettet mot våpenfabrikker knyttet til Hamas. Ifølge palestinske kilder ble en gravid kvinne og hennes to-tre år gamle datter drept i angrepet.

– Dette viser okkupasjonsmaktens ønske om å trappe opp, sier Sami Abu Zuhri, en talsmann for Hamas, som styrer på Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et lokalt sykehus opplyser at de to døde da et hus i nærheten av ett av Hamas-målene kollapset som følge av en kraftig eksplosjon. En gutt på fem år og en mann ble såret.

Få timer senere forsøkte en palestinsk kvinne å gjennomføre et selvmordsangrep på Vestbredden, ifølge israelsk politi.

LES: – Ingen tredje intifada

Kvinnen er hardt skadd etter at hun utløste en bilbombe ved en israelsk kontrollpost. Politimannen som stanset bilen, ble lettere skadd.

Svar på angrep

Det israelske flyangrepet skjedde nord på Gazastripen. Ifølge landets forsvar var angrepene et svar på et rakettangrep fra Gaza mot byen Ashkelon den foregående natten. Ingen har tatt på seg ansvaret for det angrepet, men det israelske forsvaret holder Hamas ansvarlig for alle angrep fra Gaza.

Situasjonen mellom Israel og palestinerne er for tiden svært spent, og mange frykter at den kan utvikle seg til en ny intifada, slik Hamas' leder på Gazastripen, Ismail Haniyeh, oppfordret til fredag.

Knivangrep

Palestinere har de siste dagene angrepet en rekke tilfeldige israelere med kniv, spesielt i Jerusalems gamleby, men også andre steder i Israel og på Vestbredden.

De fleste gjerningspersonene, flere av dem tenåringer, er drept på stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I byen Dimona sør i Israel har en israeler knivstukket fire palestinere i et hevnangrep.

LEDER: Det største hinderet for fred

Samtidig har det den siste uken vært harde sammenstøt mellom israelske styrker og palestinsk ungdom både på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og på Gazastripen.

Mens ungdommene har kastet stein og bensinbomber, og også skutt med skarpt, har styrkene svart med gummikuler, skarpe skudd og tåregass.

Observatør beskutt

En kvinnelig observatør for Human Rights Watch (HRW) ble nylig rammet av gummikuler og muligens skarpe skudd under en demonstrasjon på Vestbredden, opplyste menneskerettsgruppa søndag.

Hun hadde på seg en jakke merket presse, og tok også bilder av demonstrasjonen.

Observatører har opplyst at de israelske styrkene åpnet ild uten forvarsel. Ifølge HRW hadde palestinere kastet stein og skutt mot israelsk soldater halvannen time tidligere, men demonstrasjonen var fredelig da israelerne åpnet ild.

Les også
Hamas ber palestinerne gjøre opprør
Les også
– Ingen tredje intifada
Les også
Intifada, vet du hva det er?Israel-korrespondenten
Les også
Palestinsk 15-åring knivstakk israeler i Jerusalem
Les også
Nytt palestinsk knivangrep i Jerusalem