Unison kritikk mot nei til kristen-mat

Human-Etisk Forbund reagerer på at en bedrift slutter å kjøpe mat hos en kristen leverandør fordi de vil være livssynsnøytral.

En bedrift i Grimstad har sagt opp avtalen om kjøp av mat fra selskapet Big Catering, som er eid av Normisjon. Begrunnelsen er at bedriften vil være livssynsnøytral.

Kilder Dagen har snakket med er unison i sin kritikk, og mener saken er unik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjetil Vestel Haga, rektor ved bibelskolen i Grimstad, reagerer på begrunnelsen som gis.

– De er fornøyd med produktet, og vi er fleksible. Men de avslutter kontrakten fordi vi er kristne. Det er en ny problemstilling for oss. Vi har humanetikere og kristne i vår stab, og det er umulig å kjenne forskjell på maten de lager.

Ulovlig

– Da er vi livssynsåpne, og kan være tydelig på eget ståsted, sier han.

Det varNRK Sørlandet som først omtalte saken. De siterer Siri Mathisen, regiondirektør i NHO Agder, som mener at en oppsigelse som begrunnes med livssyn, er diskriminerende og ulovlig.

– Det er forbudt i henhold til diskrimineringsloven. Bedrifter er også beskyttet mot brudd på disse grunnleggende rettighetene, sier hun.

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, sier at det å begrunne en oppsigelse av en avtale med religion eller livssyn, er faretruende nært en diskriminering på grunn av religion.

Hun kjenner ikke saken, og sier at man handler jo hos de man ønsker. Om bedriften blir mer nøytral av maten de spiser, er hun usikker på.

– Jeg har ikke vært borti en slik sak før. I andre land har man hatt den motsatte problemstillingen. Der har man brukt religion for å ikke ville selge tjenester til homofile, eller med folk som ikke er religiøse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Debatt: Denne saken har skapt mye debatt på Dagens Facebook-sider - les kommentarene her og delta gjerne i debatten.

Oppfyller vilkårene

Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, kan ikke huske å ha vært borti denne problemstillingen tidligere.

– De henvendelsene vi får, er fra folk som nektes å kjøpe en tjeneste eller en vare med begrunnelse i deres religiøse tilknytning.

– Er det snakk om diskriminering?

– Vi bruker aldri å fastslå om det har skjedd diskriminering uten at vi har gjort en grundig vurdering etter en klage, men saken reiser åpenbart et spørsmål om diskriminering. Cateringselskapet får ikke videreført avtalen fordi de eies av en religiøs organisasjon, og da stilles de dårligere enn andre på grunn av sin religiøse tilknytning. Sånn sett oppfyller de noen av vilkårene i diskrimineringsloven, mener hun.

– Et håpløst spor

Svein Harberg (H), leder for Stortingets familie- og kulturkomite, mener bedriften har valgt et håpløst spor som det vil være umulig å følge opp.

– Skal de nå sjekke alle sine leverandører, om der er noen med et religiøst syn en eller annen vei? spør han.

– Hvis vi skal begynne å bygge samfunnet etter de premissene, blir det vanskelig å ha med hverandre å gjøre, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det diskriminering?

– Det toucher i alle fall borti det, fordi de begrunner sin oppsigelse med livssyn.

Bedriften det er snakk om vil ikke kommentere saken, men skriver i en e-post til Big Catering at de har vært fornøyd med maten. Oppsigelsen av avtalen begrunnes med at de ønsker å være en livssynsnøytral bedrift.

En smeltedigel

Selv om det bare er snakk om en kunde, så mener Vestel Haga det er viktig å sette saken på dagsorden. Han peker på at vi lever i en smeltedigel av ulike kulturer og religioner, og at det vil utfordre oss på livssyn og verdier.

– I et slikt samfunn er det viktig å være klar på eget ståsted, og å møte andre med respekt og heller glede seg over mangfoldet.

– Er inntektene fra cateringselskapet med og finansierer driften av bibelskolen?

– Det er Normisjon som eier selskapet, men indirekte er det jo med og finansierer det vi driver med.

– Er det ikke da forståelig at bedriften ikke vil bruke dere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Prinsipielt snakker vi om to helt uavhengige selskap. Big catering er en kommersiell virksomhet, og enhver kunde må kunne avslutte sitt forhold. Selvsagt må man kunne respektere at noen ikke vil støtte en kristen sammenheng.

Skremmende

Vestel Haga opplyser at det er første gang de møter denne problemstillingen.

– Selskapet omsetter for 6-7 millioner i året og leverer bredt til Grimstad og til Aust-Agder. Blant annet leverer vi mat til borgerlige konfirmasjoner, så vel som kristne. For oss er det viktig å være en bidragsyter inn i samfunnet, understreker han.

Odd Omland (Ap) fra Næringskomiteen på Stortinget reagerer sterkt på saken.

– Jeg opplever den som skremmende. Slike holdninger er ikke noe vi trenger å strebe etter, sier han. Det er viktigere å være livssynsåpen, og man kan ikke bruke et slikt argument, mener han.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.