Handelsblokaden nesten helt opphevet i Nepal

– Blokaden er opphevet på alle viktige grenseoverganger mellom India og Nepal, unntatt én, forteller Erik Bøhler, lege i Nepal.

– Nå kommer det tilstrekkelig diesel, gass og bensin inn i landet. Det er fremdeles et betydelig etterslep med små lagre rundt omkring, og enda mer svartebørs enn ellers på slike varer, men det er mest i Katmandu, forteller Erik Bøhler, lege og misjonær i Normisjon.

Krevde grunnlovsendringer

Dagen har tidligere omtalt blokaden på grensen mellom Nepal og India. 24. september i fjor startet demonstranter fra Nepals madhesi-mindretall en blokade av en viktig grenseovergang fordi de krevde endringer i en ny grunnlov. Ifølge NTB mente madhesi-minoriteten at grunnloven som ble vedtatt i september i fjor gjorde dem politisk marginalisert. Blokaden kom bare måneder etter landet ble rammet av et kraftig jordskjelv som tok livet av nesten 9.000 personer og ødela tusenvis av hus og infrastruktur i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da jordskjelvet rystet landet, var det internasjonale samfunn raskt på plass med hjelp. Det som skjer i Nepal nå, er mer økonomisk ødeleggende enn jordskjelvene og setter landet tiår tilbake, uttalte Jim Lindquist, utsending i landet for HimalPartner da Dagen siterte han i desember i fjor. Da ble det meldt at mer enn 200.000 familier fremdeles levde i midlertidige tilfluktsrom 1.500 meter over havet.

Handelspunkt

Ifølge Kathmandu Post er det bare grensestrekningen Birgunj-Raxaul som nå opplever blokade. Avisen skriver denne uken at byen Biguni, som utmerket seg som en handelspunkt mellom Nepal og India nå er i ferd med å miste denne statusen på grunn av stadige grensehindringer. Etter fire måneder og 13 dager kom det endelig inn fem last med varer over grensen på onsdag.

– Forretningsfolk er urolige for at investorer ikke lenger vil investere i Birgunj i fremtiden dersom situasjonen fortsetter, skriver Kathmandu Post. Avisen siterer nestlederen i handelskammeret i Birguni, Prakash Sharma som mener blokaden har satt forretningslivet i byen 15 år tilbake. Han sier videre at forretningsfolk er redde for sine investeringer.

Blokkerte grenser førte til alvorlig mangel på mat og vaksiner, meldte UNICEF før jul.

Erik Bøhler melder at hverdagen har bedret seg der han og kona Kristin bor:

– Her i Okhaldhunga er situasjonen nå så godt som normalisert hva gjelder de varene det var knapphet på. Spesielt er medisin-tilgangen nå tilfredsstillende, sier han.

Nepal har vært et av Norges hovedsamarbeidsland siden 1996. For budsjettåret 2015 står Nepal i kategorien «land i utvikling med økende vekt på næringsliv, ressurs- og innteksforvaltning».