REDUSERER: Normisjon hadde et underskudd på 15 millioner i 2014, og tre millioner i 2013. Fire misjonærstillinger skal reduseres ved naturlig avgang. Bildet viser tidligere misjonær Kai-Even Bjørdal som forkynner i menigheten som han og kona Oddrun har vært med og plantet i Bamako.

Kutter i stedet for å doble misjonærtall

Normisjon skulle gå fra 21 til 50 misjonærer. Nå er planene kraftig endret.

– Ingen misjonærer vil bli sagt opp, men det vil være en vurdering hvorvidt de skal erstattes når de avslutter sin tjeneste, sier Dag-Håkon Eriksen, avdelingsleder for misjon internasjonalt ved Normisjons hovedkontor.

Må tenke nytt

Organisasjonen hadde et underskudd på 15 millioner i 2014, og tre millioner i 2013, og har har valgt å redusere staben ved hovedkontoret i Oslo med åtte personer. 4,25 stillinger skal også reduseres i samarbeidslandene i løpet av den neste treårsperioden. Dette skriver styret ved generalsekretæren i et notat til generalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde en krevende økonomisk situasjon i fjor, og må legge om så vi får budsjettet i balanse. Vi må også tenke nytt i forhold til hvordan vi driver ytremisjon, forklarer Eriksen.

For å få driften i balanse innen 2018 skal overføringer til samarbeidslandene reduseres med 1,5 mill NOK neste år og ytterligere seks millioner NOK i 2017.

Malimisjonær Guri Enger har tidligere fått vite at det ikke kommer noen nye misjonærer de neste tre årene, men nedbemanningen har hun ikke hørt om når Dagen tar kontakt.

– Nå ble jeg skremt. Jeg er ikke glad for dette, for Normisjon trenger misjonærer ute, sier hun.

Enger, som til daglig jobber med bibeloversettelse, viser til at det kun har vært fem misjonærer i Mali den senere tid og sier at det trengs flere folk.

– Kirken trenger fortsatt støtte. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt flere misjonærer der jeg bor som kunne tatt tak i barne- og ungdomsarbeidet.

15 misjonærer

Enger håper reduksjonen ikke skal gjelde for Mali. Bibeloversetteren reagerer på at det planlegges nedbemanning på misjonsfeltene når generalsekretæren har meldt økning i antallet misjonærer.

– Hun motsier seg selv, sier Enger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så sent som i september i fjor delte generalsekretæren i Normisjon, Anne Birgitta Langmoen Kvelland, en visjon om å øke antallet misjonærer fra 21 til 50.

Enger forteller at det ble forespeilet at Mali og det nye feltet Senegal i Vest-Afrika skulle ha 15 misjonærer totalt da Langmoen Kvelland var internasjonal leder.

– Jeg får ikke dette til å henge i hop.

Bygge nærhet

Utenlandssjef Eriksen vedgår at organisasjonen ikke kjører en offensiv rekrutteringsstrategi nå «på grunn av de økonomiske begrensningene». Det er følgelig ingen nye misjonærkandidater i kikkerten.

– Paret som er rekruttert til Senegal er på plass og reiser etter nyttår, forklarer han.

Eriksen legger til at et indisk ektepar som har gått på Gå Ut Senteret snart er på vei til Bangladesh for organisasjonen.

– Akkurat nå vurderer vi hvordan utsendingene og misjonen kan være med og bygge nærhet blant forsamlinger, foreninger og enkeltmennesker slik at de er med og bærer arbeidet i Norge så det kan skapes giverglede i nye grupper.

Hvor misjonærkuttene skal gjøres er ennå ikke bestemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vil skje i dialog med Normisjons direktører og samarbeidspartnere, forteller Eriksen.

Normisjons generalforsamling

Normisjon har generalforsamling i Grimstad 29.6-1.7 i år.

Antall misjonærer var 43 i 2001 og 21 i 2014.

I 1996 var det 112 misjonærer i Santalmisjonen.

Det er 15 år siden fusjonsvedtakene avgjorde at Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen ble til Normisjon.

Les også
Godkjenner flytting av Gå Ut Senteret
Les også
Malis tuareger vil undertegne fredsavtale