Fire starter opp, to legges ned

Rundt 130 elever begynner på kristne privatskoler i høst. Mandag var det skolestart på Karmøy og i Larvik.

– Jeg gleder meg en hel haug, sa rektor Leif Kåre Kolnes til Dagen en time før Kristen vgs. Haugalandet (KVH) offisielt skulle åpnes mandag. 11 elever har takket ja til skoleplass, men Kolnes håper at de skal få fire til i løpet av høsten.

– Om det ikke skjer, er det ikke dramatisk. Det viktigste er å få en god start med en klasse og få gjort en god jobb i forhold til dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vågalt å begynne på en helt ny skole med så få elever?

– Det er det, men det er fantastisk å kunne jobbe med en liten gruppe.

Tredelt

Mandag var det også oppstart for Kongshaugen Kristne Grunnskole i Larvik. 26 elever begynte på det som er den første kristne skolen i Larvik og som har fått en del medieomtale i forkant. Styreleder Per Bergene Holme skriver i enkommentar i Østlandsposten at det spesielle ved den nye friskolen ikke er at det er så mye nytt, men heller at den tar vare på det som har vært felles kristent grunnsyn i Norge gjennom generasjoner, og som også gjennomsyret den offentlige norske skolen til for få år siden.

Rektor Konrad Fjell sier det er utfordrende å starte en ny skole, men er glad for at de har fått til undervisning i tre aldersbestemte grupper.

I media har det vært pekt på at Kongshaugen kommer til å vektlegge den kristne skapelsesberetningen i større grad en evolusjonstenkningen. Fjell legger til at avsnittene i generelle del av læreplanen om tjenestedeling og homofili også blir sett på som kontroversielt i media.

– Jeg skulle gjerne sett at avisene skrev mer om hva vi er som kristen skole. Bønn, sang og bibel kommer til å prege skolehverdagen, sier han.

Minst 15

I tillegg til de to nevnte starter det opp to nye kristne skoler i Rogaland og i Troms: KFskolen på Jørpeland og Indre Kåfjord kristne privatskole.

Mandag skrev Dagen omFjaler Kristne Skule som skulle ha startet opp denne uken, men som bare fikk én søker og måtte legge planene på is.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, sier til Dagen at en ny skole minst bør ha 15 elever for å starte opp.

– Er det færre enn 15 over en periode på tre år, så avvikles man. Men det er relativt få av våre medlemmer som ligger i det sjiktet, sier han.

– Hvor stort er behovet for kristne skoler?

– Det finnes ikke noe enkelt svar på det. Noen har ledige skoleplasser, men mange er smekkfulle og har ventelister. Bildet er mangfoldig.

Tettheten av kristne skoler er størst på Sør- og Vestlandet. Nordover og på store deler av Østlandet er det langt færre.

– Det er mye arbeid med å starte en ny skole, og det kreves blanke kroner på bordet, sier han.

Groruddalen

Dagen har tidligere skrevet omNorsk Luthersk Misjonssamband sin planlagte skole i Groruddalen som ikke greide å starte opp før godkjenningen utløp denne høsten. Årsaken var manglende lokaliteter.

– Jeg var med på et møte med skolebyråden i Oslo. Kommunen må bygge ett til to klasserom i uka for å holde tritt med veksten og jakter på samme tomter og arealer til skoleformål. Når man må reise skolebygg med utelukkende private midler, er det en betydelig motbakke i pressområder, forteller Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens fire nye kristne skoler starter opp, legges to skoler ned. Det gjelder Farsund Kristne Grunnskole og Straumen skole i Troms. Førstnevntelegges ned etter 16 års drift på grunn av elevmangel. Det er også årsaken til at Straumen skole legges ned.

– Vi har ikke vært en stor skole i utgangspunktet. På det meste har vi vært mellom 20-30 elever. I høst var det bare ti elever. Det ble dessverre sånn, sier kontaktlærer Cecilie Bolstad til Dagen.

Seks nye siste uke

I morgen starter KFskolen Jørpeland opp med 47 elever. Skolen er fra 1. til og med 7. trinn. Pinsemenigheten Klippen og Normisjon står bak. Førstnevnte har

drevet barnehage med 150 barn og SFO med rundt 100 barn.

– Vi ser at vi kan få gi viktige verdier inn i barns liv og ønsker å fortsette det i skoleløpet, sier rektor Live Hege Braseth.

– Hvordan blir torsdagen, tror du?

– Det blir en kjempedag med offisiell åpning av skolen. Dit kommer blant annet varaordfører som skal erklære skolen for åpnet, entreprenører, leverandører og selvsagt også elever og foreldre.

Braseth opplyser at skolen har løpende påmelding og at de har fått seks nye bare den siste uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: