Bekymret for blasfemilover

27-årige Farkhunda ble lynsjet etter anklager om blasfemi. I ett av fire land er blasfemilover en trussel mot trosfriheten, hevder amerikansk UD i ny rapport.

Det amerikanske utenriksdepartementet har offentliggjortsin årlige rapport om tilstanden for trosfriheten i verden.

I år retter amerikansk UD dessuten med en særlig advarsel mot lover som forbyr blasfemi og apostasi (konvertering). De hevder at dette er en stor og økende trussel mot religionsfriheten i hvert fjerde land i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drept av mobb

Rapporten setter søkelys på historien om Farkhunda Malikzada (27) fra Kabul i Afghanistan. Hun arbeidet som assistent på en skole mens hun studerte islamsk lov og drømte om å bli dommer en gang i fremtiden.

19. mars ble det satt et brutalt punktum for alle Farkhundas fremtidsdrømmer da en mann beskyldte henne for å ha brent Koranen. Denne dagen var Farkhunda på vei hjem fra arbeid og gikk innom en moské for å be. På vei ut kom hun opp i en diskusjon med vakten som hadde tilsyn med moskeen. Han beskyldte henne for å være et verktøy for amerikanerne – og for å ha brent Koranen.

Snart hadde det samlet seg en stor flokk mennesker for å lytte til den opphetede diskusjonen. Farkhunda avviste anklagene og forsøkte å forsvare seg mot folkemengden som ble stadig mer aggressiv. Så ropte en i mengden at de burde ta loven i egne hender og drepe henne. Politiet prøvde å gripe inn, men måtte gi opp. Farkhunda ble slått med stokker og planker, sparket, steinet og kjørt over av en bil. Til slutt ble hun satt fyr på. Mishandlingen av den ødelagte kroppen fortsatte lenge etter at hun var død, med politiet som vitner.

Fordømte

«Drapet på Farkhunda viser at forferdelige ting kan skje når det rettes falske anklager om blasfemi mot folk i svært konservative islamske samfunn», heter det i rapporten fra amerikansk UD. Samtidig mener de at det som videre skjedde i denne saken, viser at endring er mulig.

President Ghani gikk straks ut og fordømte angrepet og gav ordre om at det skulle etterforskes. Det ble også holdt flere demonstrasjoner der folk protesterte mot drapet. Afghanske kvinner bar Farkhundas kropp til graven, og begravelsesprosesjonen utviklet seg til en massiv protest mot drapet. Representanter fra regjeringen og parlamentet deltok i begravelsen. Senere ble et stort antall personer, inkludert politifolk, stilt for retten.

«Det faktum at folk ble stilt til ansvar er et viktig steg fremover for det afghanske juridiske systemet. Det sender et viktig budskap til dem som tror at de kan bruke anklager om blasfemi som et middel til å ramme andre, uten at det skal få konsekvenser for dem selv», heter det i rapporten.

Les også:

Strengeste straff

Algerie er et av landene der blasfemi straffes hardt. I forrige uke ble en kristen mann dømt til å betale en klekkelig bot og sone fem år i fengsel for blasfemi. Slimane Bouhafs (49) ble arrestert 31. juli fordi han hadde la ut en melding i sosiale medier om at Jesu lys seirer over islams og profetens løgner. Han la også ut bilder som viste en radikal islamist som henrettet en person, melder nyhetstjenesten World Watch Monitor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krenkelser av islam har en strafferamme på tre til fem år, ifølge algirsk lov. Slimane Bouhafs ble dømt til strengest mulige straff i en rettssak slektninger beskriver som en farse.

I Egypt ser man nå en økning i antall blasfemisaker under president Sisi. Muslimer som skifter tro risikerer å bli tiltalt for blasfemi, fordi det blir sett på som en krenkelse av islam å konvertere og forlate religionen. «Et økende antall egyptere sitter i fengsel, risikerer å bli satt i fengsel eller har mistet jobbene sine fordi de angivelig skal ha brutt blasfemilovene», skrev Washington Post tidligere i år.

Alarmerende

Amerikansk UD trekker frem Pakistan som eksempel på et land der utviklingen er alarmerende.

«Pakistans blasfemilover foreskriver strenge straffer for å krenke Koranen og fornærme profeten Muhammed. Blasfemianklager blir ofte brukt som påskudd for voldelige mobb-­angrep», skriver de.

Siden 1990 er mer enn 62 personer blitt drept i slike mobb-­angrep. Over 40 personer er for tiden dømt til døden for blasfemi. En av disse er den kristne kvinnen Asia Bibi.

– Nær en firedel av alle landene i verden har blasfemilover, og mer enn en tidel har lover som forbyr apostasi. Disse lovene blir altfor ofte brukt for å krenke og undertrykke religiøse minoriteter, og ansvarlige myndigheter har altfor ofte mislyktes i å hindre voldelige opprør som har brutt løs etter anklager om blasfemi, skriver ambassadør for internasjonal religionsfrihet, David Saperstein, i rapporten.

Kvinner og fattige

Selv når anklagene viser seg å være fullstendig grunnløse, klarer myndighetene ofte ikke å stille de skyldige til ansvar.

– Dette svekker tilliten til loven og skaper en atmosfære der straffefrihet råder for de som egger til vold eller kommer med falske anklager om blasfemi, hevder Saperstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Amerikansk UD skriver videre at alle borgere i land der det er dødsstraff for blasfemi, risikerer å bli ofre for voldelige angrep. Mest utsatt er likevel de som har minst makt, som kvinner, fattige og religiøse minoriteter.