REISER FREMDELES: Fremdeles reiser norskamerikanere ut som misjonærer, slik David Olson fra Nord-Dakota gjør. Her er han sammen med venner i Mongolia, der han arbeider på misjons­feltet til Norsk Luthersk Misjonsamband.

Norsk-amerikanere har startet 6.000 lutherske menigheter

– Når nordmenn hører at de etablerte over seks tusen lutherske menigheter rundt om i verden får de nesten sjokk, sier forfatteren.

Torbjørn Greipsland, forfatter og tidligere redaktør i Kristelig Pressekontor (KPK), har skrevet flere bøker om norsk utvandring. Nå bruker han pensjonisttilværelsen til å skrive en bok han skulle ønske var skrevet for lenge siden.

– Jeg har i flere år håpet på at noen skulle skrive en bok om de mange norskamerikanere som reiste ut som misjonærer fra 1880-tallet og frem til i dag. Men det ser ikke ut til at andre gjør det, så da vil jeg prøve selv, sier han til KPK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Utelatt i bøker

Forfatteren forteller at det har blitt skrevet både artikler og biografier om norskamerikanske misjonærer, og at mye av arbeidet derfor trolig vil bestå av å samle inn stoffet fremfor å skrive fra begynnelsen av.

– Da jeg fikk en liste med navn på 6-700 lutherske misjonærer, og uten tvil er det mange flere, så overrasket det meg. Når man så vet at dette viktige misjonsarbeidet er utelatt i sentrale bøker om nordmenn i Amerika, er det gode grunner til å skrive om dette, forteller Greipsland.

Til bokprosjektet har han fått en lang liste med navn fra det store amerikanske kirkesamfunnet Den Evangelisk Luthersk Kirke i Amerika, ELCA.

– Listen har så mange som 660 navn. De fleste som får sitt navn i den nye boken er døde nå, men nålevende misjonærer vil bli omtalt og intervjuet, sier Greipsland.

Selv om boken vil gjengi mange hundre norskamerikanske misjonærer, vil han konsentrere seg om et tyvetalls misjonærer i boken som trolig vil bli utgitt neste år.

– Ble kalt djevler

Til boken får Greipsland hjelp fra tidligere professor Gracia Grindal ved Luther Seminary i St. Paul, Minnesota, dosent Erik Kjebekk og misjonsprest Sigmund Edland.

Han har også vært i kontakt med misjonsorganisasjoner og kirker, og historielag både i USA og her i Norge. Greipsland ønsker også å komme i kontakt med personer som sitter på informasjon om norskamerikanske misjonærer.

– Hvilke funn tror du at du vil gjøre i arbeidet med denne boken?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror jeg vil finne mye om sykdom og tidlig død, og om motstand. I Kina ble utlendinger kalt djevler, og møtte motstand. Motstand møtte også en norsk kvinne fra Oppland som en ung mann vil steine i hjel. Men hun kom seg unna, og mannen ble hennes beste medarbeider, forteller Gripsland.

Vil inspirere

De norskamerikanske misjonærene som omtales i boken var ganske vanlige, yngre kristne som var med i kirker der kallet til misjonstjeneste stod sentralt. Tilbake kom brev med informasjon om land amerikanerne knapt hadde hørt om.

– Jeg håper boken kan inspirere unge i dag til misjonstjeneste. Og jeg tror alle vil bli overrasket over å lese om den store bredden i dette arbeidet, og hvor mange som reiste ut som misjonærer til steder der de arbeidet sammen med norske misjonærer. Ser man gjennom lista med misjonærnavn, vil svært mange finne misjonærer som reiste ut fra deres hjemsted eller har røttene der, sier Greipsland.

Fra tidligere av har forfatteren skrevet og redigert 17 bøker før denne med et samlet salgstall på over 140.000. Fire av dem handlet om norsk utvandring.

Les også
– Vi har tapt evnen til å forklare og forsvare troen
Les også
Håndplukker ungdom til disippelgruppe
Les også
Hillsong-koden
Les også
Hyller misjonal jubilant