Kringkastingssjefen vil fortsatt sende forkynnelse

Pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund vil fjerne kristen forkynnelse fra NRKs sendeflater. Det avviser kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

DaKringkastingsrådet torsdag skulle drøfte hvordanNRK dekkerreligion oglivssyn, innledetJens Brun-Pedersen med blant annet å si at journalistikk ogforkynnelse ikke kan forenes.

Han var invitert sammen med muslimskeMahmoud Farahmand fra organisasjonenLIM (Likestilling, Integrering og Mangfold) og informasjonslederEspen Ottosen fraNorsk Luthersk Misjonssamband til å komme med innspill. Det gjorde alle tre til gangs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utelukker hverandre

– Journalistikk og forkynnelse utelukker hverandre gjensidig. Det går ikke i hop, sa Brun-Pedersen som understreket at han unner ethvert kristent menneske enhver andakt, men at det ikke hører med til NRKs oppdrag å drive med forkynnelse.

Brun-Pedersen viste til at statskringkasteren ifølge NRK-plakaten skal drive en allsidighet og upartisk virksomhet.

– Og det gjør NRK, bortsett fra på ett område, nemlig religionens. Nå skilles stat og kirke, og livssynsmonopolet er i ferd med å løses opp. Her går Forsvaret foran. Feltprosten sa nylig at det er slutt på folkekirkeromantikken og tanken om at Den norske kirke representerer oss alle, sa han med henvisning til at Forsvaret om kort tid får både feltimam og felthumanist.

Han mente NRKs journalistiske håndtering av det religiøse feltet ikke var på høyde med dette og kritiserte at religion behandles uten journalistikk distanse i radio og på TV.

– NRK-plakaten sier at NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold, men det står ikke noe om at det skal sendes gudstjenester og forkynnelse, kritiserte Brun-Pedersen og mente kringkastingssjefThor Gjermund Eriksens ettermæle som ansvarlig redaktør ikke ville ta skade om han ble den som avviklet ordningen.

– Folk klarer å skille

Eriksen repliserte blant annet at dette er et felt med sterke oppfatninger, knyttet til folks identitet, noe som begrenset handlingsrommet hans.

Han sa det var NRKs mål at de fleste skal finne noe påNRK-arenaen de skal kunne kjenne seg igjen i.

– Jeg er enig i at journalistikk og forkynnelse ikke går sammen på inn- og utpust, men jeg har tillit til at våre lyttere og seere ser når vi gjør hva, svarte Eriksen som også insisterte på at det var forskjell på å forkynne og å formidle forkynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dessuten er det blitt lettere og lettere for Brun-Pedersen å unngå gudstjenestene vi sender. Ofte er det skisport på nabokanalen, sa han og spurte om det av den grunn var verdt det å ta bort gudstjenester og andakter ut fra en rettferdigshetstanke om likestilling mellom alle livssyn og religioner.

– Jeg mener det fortsatt er viktig med disse programmene, og det er snakk om en forsvinnende liten del av vårt tilbud som er ganske viktig for dem som synes det er viktig, sa Eriksen.

– Meningsløst

RådsmedlemMarvin Wiseth støttet dette:

– Det vil være meningsløst å kreve at vi skal ha balanse. Vi kan ikke underslå at vi har en tusenårig kristen arv, sa den tidligere Trondheim-ordføreren som sa seg enig i at NRK ikke helt klarer å dekke mangefoldet i Norge, særlig ikke med hensyn til det som skjer i distriktene.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg avDagen.