TIL KAMP: Olaus Trygve Bjuland (t.h.) er innstilt på tredjeplass på KrFs liste til fylkestinget. Sandnes KrF vil heller ha Håkon Hatland (t.v.). Foto: Silje Rognsvåg

De kjemper om fylkesplass for Rogaland KrF

Tirsdag blir det strid om tredjeplassen på Rogaland KrFs fylkesliste. Sandnes KrF mener kandidat Olaus Bjuland (17) er for ung.

– Vi synes at Olaus Bjuland er ung, litt for ung. Han har framtida foran seg, sier Oddny Helen Turøy, KrFs ordførerkandidat i Sandnes.

Høstens nyslåtte KrFU-leder i Rogaland, Olaus Trygve Bjuland (17), spås en lysende karriere i moderpartiet. Allerede som 17-åring er han innstilt til garantert plass i fylkestinget i Rogaland fra neste høst, som tredjemann på KrFs liste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kampanje

Han får imidlertid ikke listeplassen uten kamp. I forkant av kveldens nominasjonsmøte har Gjesdal KrF jobbet for at Håkon Faarlund Hetland (24) fra samme kommune skal få ungdomsplassen på fylkeslista.

De har sendt ut e-poster og ringt rundt til andre lokallag.

– Det er ikke noe negativt fra vår side om Olaus Bjuland. Han er en flott ungdomskandidat som vil kunne gjøre det bra i KrF framover. Men vi har en veldig god kandidat i Håkon Hetland, sier Andreas Endre Eidsaa, gruppeleder i Gjesdal KrF.

Han får støtte fra Sandnes KrF, som synes at Bjuland er hakket for ung for fylkespolitikken.

– Vi vil ta ordet og si at vi fremmer kandidat Hetland i stedet for Bjuland, sier Bjørn Bråtveit, leder i Sandnes KrF.

I ettermiddag er det dermed duket for kampvotering på nominasjonsmøtet til Rogaland KrF i Stavanger. 100 delegater kan møte opp.

– Vi opplever at en god del lokallag og enkeltpersoner synes at dette er et godt forslag, sier Eidsaa.

Stortings-erfaring

Begge kandidatene har markert seg som motstandere av ekteskapsloven, og bidro i høst til å få KrFUs landsmøte til å vippe i konservativ retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hetland var KrFU-leder i Rogaland fra 2012 til Bjuland tok over stafettpinnen i høst. Dette semesteret har 24-åringen vært trainee hos KrF på Stortinget.

Utenom forskjell i alder og erfaring peker Eidsaa på at Bjulands kandidatur sørger for at to personer fra samme kommune vil stå på listetoppen. Både Bjuland og Jan Gunnar Mattingsdal (27) på femteplass fra Hå kommune.

– Det er unødvendig.

– Bjuland meget dyktig

Bjuland er uansett ingen fersking. Han har de siste fire årene gått gradene i KrFUs fylkesstyre.

– Vi var i den heldige situasjonen å ha i hvert fall fire aktuelle kandidater i den aldersgruppa. Vi valgte å gå for Bjuland, fordi vi vurderte han som en meget dyktig kandidat. Han har god politisk erfaring, til tross for sin unge alder, sier Per Endre Bjørnevik, leder for valg- og nominasjonskomiteen.

Tung jobb

Foruten Hetland og Bjuland var også Mattingsdal og Marie Ljones Brekke aktuelle for tredjeplassen.

Turøy i Sandnes KrF vedgår at Olaus er «utrolig dyktig, med mange gode meninger».

– Men det er ganske mye jobb på fylkestinget, og du skal ha litt erfaring. Nå når KrF sitter i posisjon, får du ganske tunge oppgaver, sier Turøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bjuland selv mener han er klar for fylkestinget.

– Jeg mener at jeg ikke er for ung, men er klar for oppgavene. Mange har tro på meg og står bak mitt kandidatur. Jeg håper ansiennitet i organisasjonen veier tyngre enn levealder, sier han.

Fylkesvalg

Fylkestinget er det øverste politisk valgte stryet i fylkeskommunen. Representantene velges av folket samtidig som kommunevalget foregår.

KrF har seks tillitsvalgte på fylkestinget i Rogaland.

På landsbasis hadde KrF 5,8 prosent oppslutning på fylkesnivå i 2011.

Les også
Venter ekteskapskamp på landsmøtet i KrFUKrFU-debatt
Les også
KrFU fortsetter kampen mot homofilt ekteskapKrFUs landsmøte