HØY STJERNE: Denis Mukwege er en helt blant voldtektsrammede ­kvinner i konfliktrammede Kongo.

– Beste fredspriskandidat på mange år

Dr. Denis Mukwege har under dødstrusler hjulpet over 40.000 voldtatte kvinner i krigsherjede Kongo. Det mener SVs Audun Lysbakken gjør ham fortjent til Nobels fredspris. Rune Edvardsen er helhjertet enig.

STØTTER: Troens Bevis-leder Rune Edvardsen roser dr. Denis Mukwege.

– Vi samarbeider med Denis Mukwege i Bukavu i Kongo hvor vi driver Dina-senteret. Han er en av de beste fredspriskandidatene på mange år, ja etter min mening den beste, sier Rune Edvardsen kort til Dagen. Han kommuniserer via telefon fra Burma hvor han er på reise.

Troens Bevis-lederen kjenner godt pinsevennen Mukweges innsats for sårbare kvinner i den voldelige konflikten i det svære afrikanske landet og landene rundt. Dinastiftelsen har i over ti år arbeidet for å hjelpe voldtatte jenter i Den demokratiske republikken Kongo, og målet med deres arbeid er i stor grad sammenfallende med dr. Mukweges medisinske innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ene av to sentre Dinastiftelsen driver, ligger bare et par kilometer fra Mukweges klinikk i Bukavu nær grensen til Rwanda.

Hvem vinner?

Ingen vet hvem som får årets fredspris før Nobelkomiteens leder, Kaci Kullmann Five, kunngjør det fredag 7. oktober.

– Det pågår møter ganske langt fram mot annonseringen, sier komiteens sekretær Olav Njølstad til NTB. Tradisjonen tro vil han ikke si noe om hvilke kandidater som er med i finaleheatet. Det er det heller ingen tradisjon for.

Direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO sier han er sikker på at fredsprosessen i Colombia blir diskutert på komiteens møter.

– Det ville være en klassisk fredspris. Dette er den første reelle gjennombruddsfredsavtalen vi har sett på flere år, sier han.

Kjente kandidater

PÅ TIDE: – Jeg håper Nobel­komiteen gjennom en tildeling vil reise temaet voldtekt i krig, sier Audun Lysbakken.

Sosialistisk Venstrepartis leder, Audun Lysbakken, mener på sin side at en pris til Mukwege bedre fortjener en slik karakteristikk.

– Jeg mener det vil være i Alfred Nobels ånd og en klassisk fredspris om Mukwege fikk den, sier SV-­lederen til Dagen.

Det er Lysbakken som sammen med partikollega Kirsti Bergstø har foreslått at Mukwege skal få årets fredspris. De to stortings­representantene har også nominert IS-offeret Nadia Murad, som er irakisk jesidi. Hun ble tatt til fange og ble vitne til at foreldre og søsken mistet livet. Gjennom tre måneders fangenskap i 2015 ble hun utsatt for grove seksuelle overgrep. Siden har hun fortalt om dette blant annet i Sikkerhetsrådet i FN, men også under besøk i Norge, og er blitt en profilert talskvinne for overgrepsrammede i denne konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lysbakken og Bergstø mener kombinasjonen av et profilert offer fra ett konfliktområde og en iherdig hjelper fra et annet bør styrke kandida­turet.

­Oppmerksomhet

– Mitt mål med nominasjonen er å få økt oppmerksomhet om voldtekt og seksuelle overgrep i krig fordi dette brukes systematisk som våpen i en rekke moderne kriger, sier Lysbakken til Dagen.

Han påpeker at dette er virkemidler som tas i bruk systematisk for å skape så mye ødeleggelse som mulig.

– Det er rett og slett en del av krigsstrategien mange steder, og det gir enorme menneskelige lidelser som resultat, sier han og påpeker at krigen i Kongo var det fremste eksempelet på dette fram til IS trådte fram på verdensarenaen. Med konflikten i Syria og Irak ble også Nadia Murad høyaktuell.

– Mukwege og Murad er to ekstremt modige enkeltmennesker som har tatt kampen opp mot det krigsvåpenet som voldtekt er. Det har de gjort ved å ta betydelig risiko. Mukwege har jobbet med dette i årevis og samtidig turt å utfordre krigs­herrene. Det ville være en veldig styrke for hans arbeid om han fikk fredsprisen, mener Lysbakken.

I forslaget til fredspriskomiteen står det at Mukwege 25.oktober i fjor ble angrepet i sitt hjem og bare såvidt unnslapp med livet i behold. En av vaktene hans ble imidlertid drept.

Det er det fjerde året på rad Lysbakken foreslår Mukwege, og han håper tiden er inne nå. Får ikke Mukwege prisen i år, vil Lysbakken nominere ham på nytt neste år.

Denis Mukwege

Denis Mukwege (61) er foreslått som kandidat til Nobels fredspris av SVs Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø.

Den kongolesiske legen arbeider på Panzi sykehus i Bukavu hvor han har spesialisert seg på å behandle kvinner som er blitt voldtatt av Rwandamilitsen.

Han er en ledende ekspert på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt.

Han mottok FNs menneskerettighetspris for 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fredsprisvinnernes Nobel-foredrag