FORLENGET DRIFT: Himmel og Hav leirsted på Sola ved Stavanger er et av leirstedene som NMS ønsker å fortsette å drive.

NMS nekter å legge ned leirsteder

Fire av seks i forvaltningsstyret svarer med å gå av.

– Dette kom fullstendig overrumplende på oss. De hadde ikke varslet noe om dette på forhånd, og plutselig står vi praktisk talt uten et forvaltningsstyre, sier Øyvind Meling, styreformann i landsstyret for Det Norske Misjonsselskap (NMS), til KPK.

* I faktaboksen til høyre kan du se hvem som trekker seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enorme vedlikeholdsetterslep

Fire medlemmer av forvaltningsstyret i NMS har frasagt seg alle verv da de ikke vil stå innenfor beslutningene landsstyret har tatt om å beholde flere leirsteder enn det forvaltningsstyret mener organisasjonens økonomi har bærekraft til.

De to gjenværende medlemmene er organisasjonens egne representanter for de ansatte i NMS og NMS U.

Den såkalte «eiendomssaken» har vakt sterkt engasjement på grasrota i organisasjonen for å beholde sine lokale leirsteder, samtidig som medlemmer av forvaltningsstyret har påpekt det enorme vedlikeholdsetterslepet dette fører med seg.

Grasrota trumfer forvaltningsstyret

Landstyreformannen legger ikke skjul på at dette har vært en krevende sak for organisasjonen og at de lenge har befunnet seg i krysningen mellom forvaltningsstyrets advarsler og grasrotas anmodning om å få beholde leirstedene.

– Styremedlemmene som har gått av mener det er alt for stort etterslep av vedlikehold på leirstedene til at det er bærekraftig å beholde dem. Når vi har valgt å beholde dem er dette fordi det lokale engasjementet har vært så sterkt, medgir Meling.

– Flere av leirstedene har fått mulighet til å fortsette mot at de klarer å vise til at driften faktisk går rundt. Om to års tid vil vi ta en ny vurdering som gir oss en pekepinn på om driften er bærekraftig eller ikke, utdyper Meling.

Budsjetterer med underskudd

Eiendomssjef i NMS, Tor Helge Køhn, sier alle ansatte i organisasjonen er overrasket over at landsstyret har valgt å beholde så mange av leirstedene, etter at kun 3 av totalt 16 leirsteder har blitt innstilt for nedleggelse.

Han har fått overlevert kalkylene som er gjort av forvaltningsstyret og innrømmer at det er snakk om mangfoldige millioner i vedlikeholdsetterslep og oppgraderingsbehov på leirstedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi budsjetterer nå med underskudd for leirstedene, men samtidig går hele eiendomsdelen med overskudd da vi dekker inn leirstedenes store driftskostnader med leieinntekter fra andre bygg, utdyper Køhn.

Ny dugnadsånd

Han mener at det sterke engasjementet på grasrota potensielt sett kan generere flere gaveinntekter og dugnadsarbeid for å ruste opp leirstedene, og at «eiendomssaken» sånn sett også har hatt en positiv side.

– Når driften av flere nedleggelsestruende leirsteder har blitt sikret ser vi at de lokale foreningene har stått frem og ønsker å ta ansvar for at driften skal gå rundt.

Eiendomssjefen viser til at dugnadsånden har blitt vakt til live igjen og at det er kommet til nye bidragsytere som tidligere ikke har vært spesielt opptatt av leirarbeidet.

Jeffrey Huseby, generalsekretær i NMS fikk tidligere denne uken overlevert avgangsbrevet fra de fire styremedlemmene som velger å gå av. Ifølge Huseby er det hovedsakelig to grunner til at styremedlemmene velger å gå av:

– Det mest opplagte er jo at de mener at eiendomsmassen til NMS ikke er bærekraftig økonomisk dersom man ikke avvikler flere av organisasjonens leirsteder. Men det som nok har vært avgjørende for avgangen er at de mener at mandatet deres har blitt overstyrt og ikke tatt nok hensyn til, sier Husby.

Han beklager styremedlemmenes avgjørelse men er innforstått med at den såkalte «eiendomssaken» var et viktig anliggende for dem.

Ingen av de avgåtte styremedlemmene ville kommentere noe mer rundt deres avgang overfor KPK, men henviser til brevet som ble overlevert til generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Styremedlemmene som har trukket seg

  • Svanhild Hetland Dalgard, byggesaksbehandler i Bærum kommune, tømrer og bygningsingeniør. Hun har tidligere vært medlem i eiendomsstyret i NMS i Oslo
  • Guro E Hagene, Brummundal, økonom. Hun var inntil nylig leder av styret for Mesnali ungdomssenter på Lillehammer.
  • Helge Ims, Sandnes, konsernmarkedssjef Næringsliv i Sparebank1 SR-Bank. Han har tidligere vært markedssjef i NMS.
  • Gunnar Rønnestad, Sandnes, assisterende stiftsdirektør i Stavanger bispedømme, jurist. Han er valgt til leder for forvaltningsstyret.

(KPK)

Les også
NMS freder 11 leirstederNMS-leirsteder
Les også
Oldemor forsvarte leirstedenes betydningNMS-leirsteder
Les også
Advarer NMS mot å tære på reserveneNMS-økonomi