ENGASJERTE: Opprettelsen av eget trossamfunn engasjerte mange under generalforsamlingen. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Snart kan de bli meldt inn i NLM trossamfunn

Norsk Luthersk Misjonssamband har sitt trossamfunn ferdig neste uke. Da gjenstår det bare å få det registrert hos Fylkesmannen.

NLM har hatt få henvendelser fra folk som ønsker å melde seg inn i det nye trossamfunnet i regi av organisasjonen. Kommende helg oppnevner Hovedstyret et styre for det nye trossamfunnet. Da vil også de endelige vedtektene bli vedtatt. Fra neste uke begynner jobben med å få klar innmeldingsskjema. Det vil bli informert om i Utsyn og gjennom NLM sine kanaler, opplyser Øystein Engås, leder for NLM Norge.

Omfattende debatt

Under årets generalforsamling på Randaberg var det en lang og omfattende debatt om opprettelse av trossamfunn. Et solid flertall på 548 stemmet fulgte Hovedstyrets anbefaling. 121 delegater stemte nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Engås sier til Dagen at de ikke har tall på hvor mange som kommer til å melde seg inn.

– Kan det bli et ras av innmeldinger etter kirkevalget?

– Vi tenker ikke så mye på det. At Hovedstyret faller sammen med Kirkevalget er mer tilfeldig. Vi legger ikke press på noen og er åpen for alle typer kirkemedlemskap i NLM.

KOMMENTAR: Misjon for en ny generasjon

Under generalforsamlingen var det mange delegater som argumenterte for at det var viktig for barnefamilier i forsamlingene til NLM at det opprettes et trossamfunn. Engås er glad for at et stort flertall stemte ja.

– Det gir oss god ryggdekning for å opprette et trossamfunn, sier han.

– Kommer du selv til å melde deg inn?

– Vi har med vilje ikke flagget dette høyt i ledergruppen, og vil ikke ha et stort fokus på det med trossamfunn nå. Alle som er blitt spurt tenker vel at dette er noen en vil vurdere eller se an, men ikke svare direkte på akkurat nå, sier Engås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vedtekter

I forslaget til vedtektene som skal vedtas til helgen, og som ble publisert i sakspapirene til Generalforsamlingen, står det at «NLM trossamfunn er opprettet for dem som ønsker å ha kirkerettslig tilhørighet til Norsk Luthersk Misjonssamband. Trossamfunnet samarbeider med organisasjonen NLM om et åndelig arbeid». Videre står det at «all virksomhet i NLM trossamfunn skal drives i overensstemmelse med NLMs grunnregler».

For å bli medlem, forutsetter det at man identifiserer seg med organisasjonens formål og bekjennelsesgrunnlag, og at de som godkjennes som medlemmer føres inn i et eget register.

I vedtektene går det frem at Hovedstyret er årsmøte for trossamfunnet. Det skal godkjenne årsmelding og regnskap, og velge trossamfunnets landsstyre som vil bestå av fem medlemmer. De skal være ansatt eller tillitsvalgt i NLM, og de velger selv styreleder. De fem skal lede trossamfunnet i samsvar med egne retningslinjer som er vedtatt av årsmøtet.

Om det blir økonomisk overskudd i trossamfunnet, skal det komme NLM til gode.

Endringer av lovene for NLM trossamfunn skal skje av årsmøtet med 2/3 flertall, og endringene må skje innenfor NLMs grunnregler.

Helt til slutt i forslaget til vedtekter, står det at årsmøtet kan vedta å oppløse trossamfunnet når grunnlaget for å opprettholde det ikke lenger er til stede.

Les også
Nei til moské - ja til kristne leirstederFlyktningkrisen
Les også
NLM åpner leirsteder for flyktninger
Les også
Det kristne exodus fra Midtøsten
Les også
Misjon for en ny generasjon
Les også
Fast Grunn får fast følge med Dagen