– Siden vi mener at en kristen kirke tydelig må fastholde at ekteskapet er en ordning mellom en mann og en kvinne, blir det vanskelig å løfte frem en artist på vår generalforsamling som nå offensivt går ut og støtter en spisset kampanje med et helt annet budskap, sier generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthersk Misjonssamband.

NLM avlyser konsert etter homostøtte

Artisten Solveig Slettahjells planlagte konsert under NLMs generalforsamling i juli går ut. Grunnen er at hun har engasjert seg for organisasjonen Åpen folkekirke.

Sammen med artister som Bjørn Eidsvåg, Ingrid Olava, Sigvart Dagsland og Karoline Krüger bidrar Slettahjell på en ny cd til støtte for Åpen folkekirke. Den viktigste kampsaken for denne organisasjonen, som ledes av professor Sturla Stålsett ved Menighetsfakultetet, er å få innført en liturgi for vigsel av samkjønnede par.

Generalsekretær Øyvind Åsland i NLM beklager at konserten går ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er veldig beklagelig, og vi er lei oss for at det ble slik. Solveig Slettahjell er en svært dyktig sanger, og vi så frem til at hun skulle delta på GF med sanger fra cd-en «Arven», som formidler kjente bedehussanger på en flott måte. Men siden vi mener at en kristen kirke tydelig må fastholde at ekteskapet er en ordning mellom en mann og en kvinne, blir det vanskelig å løfte frem en artist på vår generalforsamling som nå offensivt går ut og støtter en spisset kampanje med et helt annet budskap, sier generalsekretær Øyvind Åsland til nlm.no.

Han har selv hatt dialog med Slettahjell om denne saken de siste dagene.

NRK Dagsrevyen fortalte tirsdag om cd–prosjektet, som er kommet i stand på initiativ fra Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted.

– Det gikk plutselig opp for meg hvor avgjørende kirkevalget i september er. Tidligere har vi hatt staten som en garantist for en balansert bredde i kirkebildet, og en inkluderende og åpen definisjon av hva kristendom er for noe. Slik er det ikke lenger. Derfor må folk kjenne sin besøkelsestid og stemme på folk som kan ivareta dette, sier Hillestad til Vårt Land.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Støtter liturgi

Solveig Slettahjell sier til Vårt Land at hun engasjerer seg for kirkevalget fordi hun bryr seg om kriken, og fordi hun vil være med på å mobilisere folk til å stemme.

– Det handler om å minne folk på at de har stemmerett. Selv mener jeg at homofile skal få gifte seg i kirka, og blant annet derfor er det naturlig for meg å støtte Åpen folkekirke. Jeg er bekymret for fremmedgjøringen som skapes hos mange i kjølvannet av homofilidebatten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Plateprosjektet heter «Fabler om en åpen kirke». I september skal det presenteres under et arrangement i Kulturkirken Jakob i Oslo. Det presenteres slik av arrangøren: «Norske artister kjemper for en åpen folkekirke. Det skjer gjennom en cd-utgivelse med tittelen ‘Fabler om en åpen kirke’. På plata spiller artistene inn hver sin sang hvor de fabler og drømmer om en kirke som definerer tro og kristendom vidt nok til at alle medlemmer hører hjemme i den, og for eksempel kan gifte seg der, selv om man er av samme kjønn.» Det blir også sagt at dette «handler om å forhindre at en maktelite i kirken driver den i en mer konservativ retning etter løsrivelsen fra staten.»

Rom for uenighet

Ifølge programmet for generalforsamlingen var det planlagt at Solveig Slettahjell, sammen med pianist Tord Gustavsen, skulle ha konsert tirsdag 7. juli. Det er fortsatt ikke helt klart hvordan programmet denne kvelden vil bli.

Generalsekretær Åsland avviser at dette betyr at NLM aldri kan bruke artister som står for noe annet enn organisasjonen selv.

– Vi undersøker ikke hva alle bidragsytere på våre arrangementer mener om alle typer spørsmål. I NLM lever vi også godt med en viss uenighet om ulike tema, men vi synes spørsmålet om ekteskapets kjennetegn er et viktig spørsmål. Når Slettahjell velger å profilere seg selv som en aktiv støttespiller for Åpen folkekirke, ble vår konklusjon at hun har satt seg i en posisjon som ikke er forenelig med den planlagte deltakelsen på generalforsamlingen, sier Åsland til nlm.no.

Generalforsamlingen til Norges største misjonsorganisasjon finner sted på Randaberg utenfor Stavanger 7. til 12. juli.

Se også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Dette er bare veldig trist
Les også
Gabrielles sommerslager hyller foreldre
Les også
Tegnspråktolken danset seg gjennom «Joyful, joyful!»
Les også
Casting Crowns-vokalist er kreftfri
Les også
Bryllupssanger gjorde gospel-BeethovenSamuel Ljungblahd