Kristen familie sendes ut av Norge - menighet i sjokk

Den kristne familien hevder de har blitt anklaget for blasfemi og er i livsfare i hjemlandet Pakistan.

Torsdag 23. juni i 05-tiden ble en pakistansk familie hentet fra Ormseter asylmottak på Hamar. De ble fraktet til Politiets Utlendingsinternat på Trandum, etter at flere familiemedlemmer først hadde satt seg til motverge. Derfra skal mor, far og tre voksne barn sendes til Pakistan, hvor familien hevder at de er i livsfare.

Han forteller at den pakistanske familien som kom til Norge i fjor har knyttet sterke kontakter lokalt og blitt gode venner med flere aktive medlemmer i Livets Senter Hamar. Nå engasjerer mange seg sterkt i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Siden familien kom hit har de blitt en sentral del av menighetsfamilien. De har deltatt på det meste av møter vi har hatt og ungdommene har vært aktive i ungdomsarbeidet, sier pastoren.

Datteren ble kidnappet

Historien startet da familiens eldste datter i 2008 skal ha blitt kidnappet av en muslimsk mann som ville at hun skulle konvertere til islam og gifte seg med ham. Hun skal ha blitt mishandlet og utsatt for overgrep, men klarte etter to måneder å unnslippe.

«Dersom hun ikke konverterer til islam og gifter seg har de sagt at de vil lage store problemer for oss og beskylde oss for blasfemi», har moren forklart i et asylintervju med norske myndigheter.

Den angivelige gjerningsmannen skal ha blitt pågrepet, men senere løslatt. Datteren ble fotfulgt av muslimer på høyskolen der hun studerte, og en av sønnene skal flere ganger ha blitt overfalt. Faren skal også en rekke ganger ha mottatt trusler.

Trusler og vold

«De har slått meg, mange ganger. De sier at søsteren min må bli muslim og gifte seg med dem. Hvis ikke blir hele familien min drept», har den ene sønnen fortalt i et intervju med norske myndigheter.

Han har fortalt om syv til åtte slike hendelser. Norske myndigheter har imidlertid ikke funnet det sannsynliggjort at volden har sammenheng med den angivelige bortføringen av søsteren, og mener at familien har forklart seg for lite detaljert om hva som skjedde.

Familien befinner seg nå på Trandum, som er et lukket mottak, og det har ikke lykkes Dagen å oppnå kontakt. Advokat Maggi Rødvik formidler at de er innforstått med at Dagen omtaler saken.

Anklages i avisoppslag

I et avisoppslag fra 2015 i en pakistansk riksavis blir familien også anklaget for blasfemi. Det blir skrevet at faren, Masih David, er på frifot og at politiet ikke har klart å pågripe ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har sjekket med mine kilder og det er riktig at det er rettet slike anklager mot dem, sier Sajid Christopher fra Human Friends Organization (HFO), en lokal samarbeidspartner av norske Stefanusalliansen.

– De kan være i fare om de blir returnert. Det er bedre for dem å være et annet sted, forteller han.

Utlendingsnemnda har vist til at det i Pakistan er vanlig at man kan betale også for å få rykket inn nyhetssaker i aviser og at det er muligheter for at avisoppslaget er fabrikkert. Utlendingsnemnda har derfor ikke vektlagt dette eller uttalelsene fra den norske Stefanusalliansens samarbeidsorganisasjon.

– Innsendte dokumenter i denne saken har etter en helt konkret vurdering ikke blitt tillagt vekt. Det samme gjelder denne uttalelsen, sier fungerende seksjonssjef Mari Kjenner.

– Hvordan vurderer nemnda situasjonen for kristne i Pakistan?

– UNE er kjent med at sekterisk vold forekommer i Pakistan, særlig mot sjiamuslimer, men også mot kristne. Vi vurderer imidlertid ikke situasjonen som så alvorlig at alle som praktiserer en kristen tro i Pakistan risikerer forfølgelse i landet.

Reagerer

Pastor David Aanje i Livets Senter reagerer sterkt på at myndighetene vil sende familien til Pakistan. Norske myndigheter har i sitt avslag på asylsøknaden stilt spørsmålstegn ved om avisoppslaget er ekte og vist til at det i Pakistan er mulig å betale for å få laget slike oppslag.

– Hvis det overhodet er en fare for familiens sikkerhet, er det ikke grunn nok til å sende dem tilbake. Det er ikke en sjanse myndighetene bør ta. Når det har stått i en riksdekkende avis at de har begått blasfemi betyr det at de er fritt vilt. Vi har hørt historier om hvordan politiet ikke en gang griper inn når mobben angriper kristne, sier pastoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er paradoksalt at personer som er en fare for rikets sikkerhet får bli i Norge, mens denne fredelige familien med et reelt beskyttelsesbehov blir sendt ut.

Utlendingsdirektoratet viser til Utlendingsnemnda for kommentarer i enkeltsaken, men svarer på generelt grunnlag at de ikke regner kristne som en forfulgt gruppe i Pakistan, men at de kan komme i en utsatt situasjon i forbindelse med lokale konflikter.

– Våre saksbehandlere gjør konkrete vurderinger fra sak til sak. Vi utelukker ikke at kristne kan risikere forfølgelse i Pakistan, men dette må sannsynliggjøres i hver enkelt sak. UDI gjennomfører på vanlig måte en grundig og konkret vurdering av både beviskrav og risikokrav i disse sakene, i tråd med gjeldende asylrett, sier Kirsten Myhre, områdeleder i UDI.

Kristne i Pakistan

1,6 prosent av landets befolkning er kristne.Flere kristne er dømt til døden for blasfemi.De siste årene har et tusentalls kristne flyktet.