Suu Kyis parti tar plass i Myanmars parlament

En ny politisk epoke har startet i Myanmar. Mandag inntok fredsprisvinner Aung San Suu Kyis partifeller flertallet av plassene i nasjonalforsamlingen.

Nasjonalligaen for demokrati (NLD) gikk seirende ut av valget i november, som var preget av håp om at tiår med militær dominans i Myanmars styre og stell er forbi.

Ikledd oransje uniformer tok folkevalgte fra NLD fatt på første arbeidsdag i hovedstaden Naypyidaw. En kort seremoni ble fulgt av valget av Win Myint, en nær alliert av Suu Kyi, som leder for underhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en dag vi kan være stolte av i Myanmars politiske historie, sa Win Myint i sin tale.

Partileder Suu Kyi har et massivt folkelig mandat i ryggen, men utvalgte soldater opptar 25 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen. Selv ankom hun parlamentsbygningen mandag uten å gi noen kommentar til pressen.

Den nye regjeringen får en krevende oppgave med å gjenoppbygge økonomien i et av regionens fattigste land etter årevis med militærstyre. Mange av NLDs folkevalgte er dessuten helt ferske i politikken.

Militærjuntaens grunnlov utestenger Suu Kyi fra presidentembetet fordi hun giftet seg og fikk barn med en utlending. Hun ventes å omgå hinderet ved å styre «over» en stedfortrederpresident, men demokratilederen har ennå ikke avslørt hvem hun har utpekt til rollen.