FN-sjef Ban Ki-moon og Myanmars de facto leder Aung San Suu Kyi holdt tirsdag pressekonferanse i forkant av fredskonferansen i Myanmar. Foto: Reuters / NTB scanpix

Suu Kyi lover Myanmars minoriteter like rettigheter

Fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi lover respekt og like rettigheter for alle opprørsgrupper i Myanmar. – Landet har en unik mulighet til å ende flere tiår med etnisk opprør, sier hun.

Suu Kyi, som leder Myanmars sivile regjering, var en av de første til å tale under fredskonferansen som startet onsdag i hovedstaden Naypyidaw.

Målet for forhandlingene er å få en slutt på de langvarige konfliktene mellom Myanmars myndigheter og de etniske minoritetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Representanter fra 17 av landets 20 største etniske grupper deltar på konferansen. Blant dem er minoritetsgruppene Karen, Kachin, Shan og Wa, som til sammen utgjør 40 prosent av landets befolkning.

Flere opprørsgrupper har ikke lagt ned sine våpen, mens andre er i en kontinuerlig kamp med landets militærstyrker.

Fredskonferansen blir sett på som starten på en fredsprosess i Myanmar.

FN til kamp for rohingyaer

Den statsløse rohingya-minoriteten burde få retten til å kalle seg borgere av Myanmar, fastslo FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forkant av den fem dager lange fredskonferansen.

Mange fra den muslimske minoriteten nektes statsborgerskap, stemmerett og retten til å arbeide, og de hånes ofte som inntrengere i det hovedsakelig buddhistiske Myanmar. Flere enn 120.000 mennesker er fordrevet, mange til leirer med dårlige forhold i delstaten Rakhine, etter å ha flyktet fra voldsbølgen som ble startet av de buddhistiske nasjonalistene i 2012.

I tillegg har flere tusen flyktet til andre sørasiatiske land i skrøpelige båter på jakt etter et bedre liv. Mange av dem har druknet på veien eller blitt ofre for menneskehandel.

Samarbeid

Tidligere i sommer uttalte FN at rohingyaene er utsatt for diskriminering så omfattende at det grenser til forbrytelser mot menneskeheten. Innflytelsesrike ledere som Ban og Kofi Annan har lovet å jobbe for finne en løsning på konflikten.

– Dette er ikke bare et spørsmål om rohingya-samfunnets rett til en egen identitet. Folk som har levd i et land i generasjoner bør ha samme rettsstatus og statsborgerskap som alle andre, sa Ban på en presskonferanse tirsdag, der han var flankert av Suu Kyi, som i praksis styrer landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredsprisvinnerens regjering er blitt kritisert for ikke å ha løst konflikten allerede, men FN håper nå å finne en løsning sammen med myndighetene i landet.

Annan med på laget

Konflikten er sensitiv, og selv ordet rohingya er blitt omstridt. Buddhistiske nasjonalister har holdt demonstrasjoner med krav om at navnet ikke brukes. De anser rohingyaene som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og krever at de omtales som «bengalere».

I forrige uke oppnevnte regjeringen et rådgivende utvalg ledet av den tidligere FN-sjefen Annan. Utvalget skal bestå av tre internasjonale og seks nasjonale eksperter, og det skal utarbeide «varige løsninger» på konflikten i Rakhine.

Ban lovet at han skal støtte Annans arbeid i delstaten og samarbeid med myndighetene, og sier regjeringen i landet har forpliktet seg til å håndtere problemet.

Nye kamper skaper tvil

Denne ukens fredskonferanse er en stor sjanse til å nærme seg en løsning på urolighetene, men den står i fare for å bli overskygget av nye kamper mellom Myanmars militær og opprørere fra den etniske minoriteten. Forhandlere fra begge sider opplyser til nyhetsbyrået AFP at de krigende styrkene er i en fastlåst situasjon.

Tirsdag morgen skal militæret ha gått til angrep mot opprørsstillinger i de nordlige delstatene Shan og Kachin. Representanter for opprørerne advarer om at dette kan ødelegge for framgangen i fredssamtalene. (©NTB)

Les også
Folkemengde brente ned moské i Myanmar
Les også
Htin Kyaw ny president i Myanmar
Les også
Suu Kyis parti tar plass i Myanmars parlament
Les også
Rekordmange kristne på flukt