Gir evangeliet til muslimene

Den tidligere skiskytteren Tore Arnegard (40) var selger for Dagen da han første gang traff 
organisasjonen han i dag leder.

– Misjon for muslimer er svært viktig fordi det er en annen gud vi møter i Koranen og islam enn i Bibelen, sier Tore Arnegard som er generalsekretær i Kristen Muslimmisjon (KMM).

KMM er en liten organisasjon i norsk sammenheng med om lag 2000 støttespillere. De kaller seg gjerne Norsk Luthersk Misjonssambands lillebror da de teologisk er på linje med NLM.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Blant annet tror ikke muslimene på treenighetslæren og Jesus Kristus som Guds sønn. De fornekter at Jesus døde og sto opp igjen for våre synder og de kjenner heller ikke, slik vi leser i koranen, Jesus som stedfortreder og frelser. Islam er slik vi ser det en gjerningsreligion og KMM vil derfor bringe evangeliet og nåden til den muslimske verden, sier Arnegard.

Sjelevinneroppdrag

I både USA og Europa, inkludert Norge, er det etter en sommer med mange terrorangrep mye frykt, og til dels hat, å finne særlig i internettfora og nettavisers kommentarfelt. Arnegard ønsker å ta sterkt avstand fra hat mot muslimer og den muslimske religion.

– Det er jo våre søstre og brødre, men som ikke har fått det mest vesentlige evangeliet ennå. Her må vi drive sjelevinneroppdrag og se på dem som en venn som man skal gå sammen med. Spør de om vi kan gå en mil med dem skal vi prøve å gå to. Alt som har med hat, stygge tanker og skjellsord å gjøre tar KMM sterk avstand fra, sier generalsekretæren.

Han skjønner likevel at det finnes en del frykt der ute.

– Frykten må en ta på dypt alvor. Det er klart at det er mange episoder, både med IS og andre. Jeg kan forstå frykten hos mennesker her i Norge, i Vest-Europa og generelt i verden. Vi må alltid ta menneskers liv og følelser på alvor. Det er jo en del groteske handlinger som går utover alle slags begreper og proporsjoner. Det er ikke rart at det kan bli noe frykt ut av det, sier Arnegard.

Forfølgelse og vekkelse

Det er ikke alle steder det er like lett å fortelle muslimer om Jesus og evangeliet.

– Vi driver misjon for muslimer i flere land. De som har vært sentrale er India, Senegal, Indonesia og Israel. I tillegg har vi teltmakervirksomhet i et land i Midtøsten-området. Av hensyn til misjonærene våre sin sikkerhet kan vi ikke si navnet på landet i media. Det er en familie med fire barn som driver denne teltmakervirksomheten og ble sendt ut i fjor, forteller Arnegard.

Han forteller at det kan være fare for liv og helse i KMMs arbeid, men at det ikke har vært noen katastrofale hendelser for organisasjonens misjonærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Særlig i Indonesia har det vært kristendomsforfølging fra lokale islamistiske grupperinger. Også her har det vært litt touchy å drive misjonsarbeid, sier han.

Likevel vokser kristendommen i det asiatiske landet.

– Indonesia har verdens fjerde største befolkning og ingen land har flere muslimer. Men også der har antallet kristne vokst i hopetall fra 2-3 prosent opp til 12 prosent nå. De kristne opplever en del forfølgelse, men der det er forfølgelse er det også mange lokale vekkelser. Det henger sammen på godt og vondt, sier Arnegard.

Kall til muslimmisjon

Mellom traktorkjøring og slåttearbeid forbereder Arnegard generalforsamling i KMM som skal avholdes nå til helgen på Frekhaug utenfor Bergen.

– Jeg har valgt å gjøre en tjeneste for Kristen Muslimmisjon, og det er et kall. Jeg abonnerte på organisasjonens blad «Lys over land» i mange år og fulgte godt med i arbeidet. Det som tente meg var å gi evangeliet til muslimene og tanken på muslimene som den mest forsømte av alle misjonsoppgaver ble tent i meg, forteller Arnegard.

40-åringen har vært generalsekretær for organisasjonen i åtte år.

– Til tross for en del likheter mellom kristendom og islam er det også store forskjeller som gjorde at jeg kjente kallet til å stille meg til disposisjon for KMM og landsstyret da forrige generalsekretær sluttet i 2008, sier Arnegard.

Generalsekretæren fra Ål i Hallingdal vokste opp i et hjem der foreldrene var medlemmer av Den norske kirke, men ikke aktive kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mine besteforeldre var aktive kristne, og jeg ble selv kristen som 15-åring i konfirmasjonstida, forteller Arnegard.

Arnegard har vært engasjert i forskjellige misjonsorganisasjoner, og har også store idrettsprestasjoner å vise til. I 1991 ble han norgesmester i skiskyting og gikk til seier i Birkebeinerrennet både i 98 og 02. Kristen Muslimmisjon fikk han kjennskap til gjennom en sommerjobb som selger for Dagen.

Skapte reaksjoner

– Jeg kom på et stevne til Muhammedanermisjonen som det den gang het. Jeg skulle legge frem avisen Dagen for dem og endte opp med å selv begynne å abonnere på deres magasin «Lys over land».

I midten av juni skrev lederen for Ungdom i Oppdrag, Andreas Nordli, et der han oppfordret norske pensjonister til å heller reise til et muslimsk land istedenfor Spania hvis de ønsket et varmere klima. Han ble møtt med sterke negative reaksjoner og syntes frykten som kom frem i reaksjonene var trist.

– Det synes jeg er veldig leit, for det er jo et fiendebilde som er blitt etablert og som ikke nødvendigvis er korrekt. Jeg tenker at hvis et slikt fiendebilde er utbredt blant mange kristne, så vil det prege måten de møter innvandrere og flyktninger fra for eksempel Syria på. En fryktbasert tanke vil heller ikke hjelpe mennesker ut i misjon, sa Nordli til.

Han reagerte også på aggressiviteten i de negative tilbakemeldingene.

– Det er ikke snakk om å skrive hyggelig. Jeg overraskes over at kristne kan skrive slik, sa han.

Et nyansert syn

Tore Arnegard har hverken lest debattinnlegget til Nordli eller hørt om reaksjonene som kom etterpå. Selv sier han at han har et nyansert syn på om kristne pensjonister bør bosette seg i muslimske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den enkelte må få bestemme selv om de vil reise til Spania eller muslimske land. Hvis de kjenner kallet til å reise til muslimske land så er det veldig flott, det er ikke noe som er bedre enn det. Det er mange i vår organisasjon som sier «lever jeg, så lever jeg for Herren og dør jeg, så dør jeg for Herren» men likevel må en jo passe på liv og levnet, sier han.

– De vil jo noe!

Generalsekretæren i Kristen Muslimmisjon roser likevel Nordli og UiO for engasjementet.

– Oppfordringen kan være god den, men det må være gjennomtenkt, for her finnes det mange utfordringer. Vi har et nyansert syn på dette men jeg vil i utgangspunktet ikke gi Nordli kritikk for det utspillet. Det er et radikalt budskap fra Ungdom i Oppdrag og jeg har veldig respekt for den organisasjonen. De vil jo noe, sier Arnegard.

Han påpeker at det ikke er gateevangelisering KMM driver med i muslimske land.

– Nå driver ikke vi og forkynner evangeliet midt på gata, men i lokale kirker. En må jo være veldig forsiktig hvis en skal reise til muslimske land for å drive kristent arbeid. Dette må en tenke grundig gjennom før en gjør. Det bør være et samarbeid mellom pensjonistene og organisasjoner med nasjonale medarbeidere, sier han.