HOS SINE EGNE: Hillary Clinton er født inn i metodistkirken. Her taler hun under en gudstjeneste hos Foundry United Methodist Church i Washington.

«Hillarys tro er en kilde til visdom»

Til tross for sterk mostand fra evangeliske kristne har Hillary Clinton en levende tro.

Hennes motkandidat Donald Trump hevdet tidligere i sommer at det «ikke finnes noe der ute» om hva Hillary Clinton tror på. Men denne påstanden, som mange andre den republikanske presidentkandidaten har for vane å slenge ut, stemmer ikke.

Tvert i mot finnes det mye informasjon om den demokratiske presidentkandidatens trosliv. I et intervju med New York Times sa hun i 2014 at hun som barn vokste opp med Bibelen og at Skriften er den viktigste kilden til inspirasjon for henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den er fortsatt en kilde til visdom, støtte og oppmuntring, sa Clinton

Bakgrunnsmusikk

Hun har ifølge Time beskrevet troen som «livets bakgrunnsmusikk». «Den er der hele tiden. Det er ikke noe du trenger å tenke på, du tror på det» har hun sagt i et intervju med New York Times.

«Du har troen som et sentrum, som alt annet flyter ut fra», sa hun. Pastor og mentor Clinton er født inn i Metodistkirken. Som barn gjorde hun tjeneste som alterjente i First United Methodist Church i Park Ridge, en velstående forstad til Chicago.

Stor innflytelse

Her ble hun også kjent med presten og professoren Donald G. Jones. De møttes i kirken i Park Ridge da Clinton fortsatt var i tenårene og gikk på High School, amerikansk videregående skole. Her var Jones utnevnt til sitt første presteembete. Her lykkes han å dra mange unge mennesker til kirken. I Hillary Clintons memoarer fra 2003 skrev hun at han utgjorde en stor innflytelse i hennes liv.

Gjennom Jones ble Clinton også introdusert til Martin Luther King, den kjente afro-amerikanske borgerrettsforkjemperen og som tenåring lot hun seg imponere over hans kamp for like rettigheter.

Presten Jones har blitt kalt Clintons «åndelige veileder». Hun har siden fortalt om hvordan Don lærte henne hva «tro i praksis» betyr og viktigheten av «sosial rettferdighet og menneskerettigheter».

Da Clinton-familien var i Det hvite hus under ektemannen Bill Clintons presidentembete fra 1993-2001 deltok de vanligvis under søndagsgudstjenesten Foundry United Methodist Church. Ektemannen er baptist. På 90-tallet var Clinton også medlem av en bønnegruppe med en rekke fremtredende kvinner i amerikansk politikk, flere av dem konservative republikanere.

Men det hører likevel til sjeldenhetene at Clinton snakker offentlig om sin tro og hun har også uttalt at det er noe hun sjelden snakker om. Men under nominasjonsvalgkampen i år lettet hun litt på sløret, da hun p ået valgmøte 25. Januar fikk spørsmål om hva hun trodde på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er en kristen, jeg er metodist og jeg har blitt oppdratt som metodist, sa hun og fortsatte:

– Jeg tror det viktigste budet er å elske Herren så sterkt du kan og å elske din neste som deg selv, det er dette Kristus befaler oss.

Troen på prøve

Da Monica Lewinsky-saken ble rullet opp i amerikanske medier ble troen til Clinton virkelig satt på prøve. Mens saken rullet i amerikanske medier skydde Hillary offentligheten. Clinton henvendte seg nå til sin gamle prest, Don Jones. I den samme perioden knyttet hun også sterke bånd til den kjente amerikanske evangelisten Billy Graham. Etter en offentlig seremoni der d to var til stede i 1997 grep hun Grahams hånd og så ham inn i øynene. «Jeg vil gjerne fortelle deg om Bill», skal Hillary ha sagt. Graham lyttet og oppfordret Hillary til å tilgi ektefellen for hans sidesprang. «Hun har en varm og åndelig side» har Graham fortalt.

I sine egne memoarer skriver Hillary at hun tilbragte mye tid alene. Hun satt i bønn og leste. Flere venner har også sagt at hun søkte til troen i den tøffe tiden.

Senere fikk hun under et foredrag et spørsmål om hvorvidt det var hennes kristne tro som gjorde at hun valgte ikke å gå fra ektemannen.

– Jeg tror jeg har sagt alt som er å si om det. Åpenbart var troen helt avgjørende i de utfordringene jeg stod i. Hun fortsatte med å ta opp tilgivelse og sa hun har lært mye om det gjennom årenes løp. Så tok hun tilhørerne med tilbake til tiden hun som ung voksen var søndagsskolelærer i Little Rock i Arkansas og budskapet hun ga videre til barna.

– Hele tanken med Det nye testamentet var egentlig en ny relasjon med Gud, en opplevelse av å kunne bli tilgitt, at vi kan få tilgivelse både personlig og å gi videre den gaven, i våre relasjoner til andre. Det er helt instrumentelt i livet.

Klassisk forståelse

Ifølge New York Times har også presidentkandidaten uttrykt en klassisk forståelse av troen på Jesu død og oppstandelse, men hun har ytret usikkerhet om hvorvidt det å være kristen er den eneste veien til frelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hele Bibelen gir et glimt av Gud og Guds ønske om en personlig relasjon, men det er helt umulig for oss fullt ut å forstå alle måtene Gud kommuniserer med oss.

Som politiker har hun imidlertid havnet på kant med mange kristne, på grunn av både henne og ektemannens støtte til selvbestemt abort og homofiles rettigheter.

Men også mange evangeliske kristne mener Clinton er et langt bedre valg enn Donald Trump og 17 prosent av USAs evangeliske kristne planlegger å stemme på henne, viser en meningsmåling fra Pew.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Clinton lytter til kristne stemmer
Les også
– Republikanere planlegger kandidat mot Trump
Les også
Trump får støtte fra medlem av Bush-familien
Les også
Carl I. Hagen heier på Trump
Les også
Trump nekter å støtte Ryan og McCain
Les også
Trump kaller Clinton «djevelen»