SEKSUALISERT VOLD: Kvinner i Liberia er blant verdens minst likestilte, og dessuten er seksualisert vold svært utbredt.

Vil bekjempe voldtekter og overgrep

Misjonsalliansen lanserer i anledning kvinnedagen et nytt prosjekt for å bekjempe seksualisert vold mot kvinner i Liberia.

– Dette prosjektet handler jo om en grunnleggende rettighet til ikke å bli utsatt for vold. Om ikke å måtte gå rundt og være redd, men ha mulighet til å leve trygt, sier utenlandssjef Tone Lindheim i Misjonsalliansen.

Lokale partnere

Organisasjonen vil i samarbeid med sine lokale partnere tilby opplæring og undervisning til nøkkelpersoner i kirke- og samfunnsliv i hvordan de kan forebygge og eventuelt håndtere seksuell vold og overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under borgerkrigen (1989-1996 og 1999-2003) ble seksualisert vold systematisk brukt som våpen for å krenke og undertrykke motstandere. Men også siden har denne formen for overgrep vært utbredt. Liberia har per i dag en av verdens høyeste forekomster av seksualisert vold mot kvinner.

– Det er som om krigen bidro til å heve toleransegrensen for voldtekt, sier Lindheim i en pressemelding.

Fattigdomsproblem

Utenlandssjefen ser at dette også er et fattigdomsproblem. Unge kvinner som ikke har råd til skolegang eller skoleuniformer, får seg en «venn» som betaler for dem og krever seksuelle tjenester tilbake, sier Lindheim.

Hun var for en tid siden på en kvinnekonferanse i Liberia hvor dette ble tatt opp. En skoleelev i salen reiste seg og spurte representantene for utdanningsmyndighetene: «Hva annet skal vi gjøre, da?» Mange ser ikke andre utveier.

Oppstart i april

Det nye prosjektet er ventet å starte opp i løpet av april. Her vil både offentlige instanser, kirkene og mennesker som selv har vært utsatt for overgrep bidra til å rette oppmerksomhet mot problematikken.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Misjonsalliansen har tidligere samarbeidet tett med kirkene om utviklingsprosjekter, og Lindheim ser det som et naturlig valg av partner også nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange i Liberia har en tilknytning til kirken. Den er en moralsk stemme i samfunnet. Og det er naturlig for oss å søke til dem for å se hva vi kan gjøre sammen. Men det er også viktig at kirken blir bevisst på hvordan den snakker om disse tingene.

Tone Lindheim mener det er viktig at kirken står opp og er tydelig på å forsvare kvinners rettigheter.

Lite likestilling

Til tross for viktige fremskritt for kvinner i Liberia de senere årene i form av bedre tilgang til utdanning, sterkere økonomi og større involvering i politikk og samfunnsliv, har ikke situasjonen endret seg mye for vanlige kvinner på landsbygda. Dette til tross for at Liberia styres av Afrikas første kvinnelige president, som heter Ellen Johnson Sirleaf.

Lese- og skriveferdighetene er fremdeles mangelfulle, muligheter for arbeid og inntekt er få og sårbare, og kvinnene er underlagt tradisjonelle kjønnsrollemønster. Dette gjenspeiles blant annet i FNs «Gender Inequality Index» fra 2012. Der rangeres Liberia som et av verdens minst likestilte land, som nummer 143 av 148 land.

Liberia

Landet ligger i Vest-Afrika, og grenser til Guinea, Elfenbenskysten og Sierra Leone.

Liberia har en befolkning på omkring 4,3 millioner (2013).

Landets historie har vært preget av ettpartistyre, borgerkrig og diktatur. Men i 2005 ble Ellen Johnson Sirleaf som Liberias og Afrikas første kvinnelige folkevalgte leder.

Misjonssalliansen starter nå et nytt prosjekt for å bekjempe seksualisert vold mot kvinner i Liberia.

Les også
«Ingen unnskyldning»
Les også
Liberia får forsøksmedisin mot ebolaEbolaviruset
Les også
Ebola-ofre ligger døde i gatene i LiberiaEbola
Les også
Spansk misjonær smittet av ebolaEbola-viruset
Les også
Klar for operasjon Liberia