BREDSIDE: Haneen Zoabi benyttet Krystallnatt-markeringen i Amsterdam til å anklage Israel for etnisk rensing.

Knessetmedlem: – Israel er vår tids nazister

Arabisk Knesset-medlem anklager Israel for etnisk rensing etter modell fra nazismen. Hun benyttet markeringen av Krystallnatten til å komme med sitt budskap.

Haneen Zoabi, som sitter i det israelske parlamentet, benyttet markeringen i Anne Franks hjemby Amsterdam, til å komme med sin bredside mot Israel.

– De har ikke lært det viktigste fra Krystallnatten, sa Zoabi som anklaget Israel for etnisk rensing etter modell fra nazismen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Måten Israel styrer araberne på er lik forholdene som jødene levde under i 1938 og Krystallnatt-pogromen i Tyskland, la hun til.

En eldre mann som protesterte høylydt mot Zoabis uttalelser, ble fjernet fra stedet av vakter, mens mange andre lagde bråkelyder som å overdøve hennes tale.

Avvist

Flere andre steder i Europa ble marekringen av Krystallnatten brukt til demonstrasjoner mot Israel.

I München lot ordføreren en stor antiisraelsk gruppe demonstrere. Iherdige forsøk fra den israelske konsulen ble avvist av Münchens ordfører, Dieter Reiter, å omgjøre en tillatelse til et antiisraelsk møte gitt til den tyske BDS-bevegelsen (boikott; divestment - kutte handelen med; sanksjoner). Deres mål er å «få slutt på den israelske okkupasjonen av Vestbredden», og møtet ble holdt i den kommunale Gasteig-bygningen som en del av byens kulturprogram.

Opprørt

Leder for de 9.500 medlemmene i det jødiske samfunnet i München, Charlotte Knobloch, som er en overlevende fra Holocaust, er opprørt.

– BDS-aksjonen har bare gitt det uakseptable uttrykket «Ikke kjøp fra jøder» en ny innpakning, og modernisert det nazistiske slagordet ved nå å si: «Ikke kjøp fra den jødiske stat,» sier Knobloch.

Hun hevder at arrangementet er et forsøk på å krenke, delegitimere og utestenge Israel under dekke av legitim kritikk, og at de går inn for en omfattende boikott av Israel.

«Okkupasjonen»

Nestleder i Simon Wiesenthalsenteret, Abraham Cooper, viser til at BDS-bevegelsens mål er å stanse «okkupasjonen i territoriene.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men Israel trakk seg ut av Gaza i 2005, og er interessert i å få til en tostatsløsning dersom de hadde hatt en villig fredspartner som kunne godta en jødisk nabostat. I stedet stadfester Omar Barghouti i Den palestinske kampanjen for akademisk og kulturell boikott av Israel (PACBI) i møte med palestinske studenter at BDS-bevegelsen er et PR-stunt skapt for å rydde grunn for det endelige målet, som er å fjerne Israel, sier Cooper i en uttalelse.

– I 2015 har tyske ledere inkludert ledere i München en historisk og moralsk forpliktelse til aldri å omfavne de som støtter og fostrer krefter som vil ødelegge staten Israel, der det nå bor over seks millioner jøder, legger Cooper til.

Oppspinn

Krystallnatten skjedde natten mellom 9. og 10. november 1938 og var en spontan reaksjon på nyheten om at den tyske diplomaten Ernst von Rath var myrdet av en ung jødisk flyktning i Paris. Det hele var satt i scene av det nazistiske partiet NSDAP.

Krystallnatten ble over 7.500 jødiske butikker ødelagt og 400 synagoger brent ned. 91 jøder ble drept og rundt 20.000 sendt til konsentrasjonsleirer.

Krystallnatten

Skjedde natten mellom 9. og 10. november 1938.

7.500 jødiske butikker ble ødelagt og over 400 synagoger ble brent (noen opererer med høyere tall).

91 jøder ble drept og rundt 20.000 sendt til konsentrasjonsleirer.

Nazistene anklaget en ung jødisk flyktning i Paris for mordet på den tyske diplomaten Ernst von Rath.

91 jøder ble drept og rundt 20.000 sendt til konsentrasjonsleirer.

Les også
Tanker etter Krystallnatten
Les også
Israel, folkene og Bibelens løfter
Les også
Hva mener muslimer om jøder?
Les også
Hvorfor er Israel-forkynnelsen fraværende?Menighetsdoktorer i Dagen