MEDIEMISJON: TV-sjef i Kanal 10, Edward John, er storfornøyd med at kanalen får fortsette med sine sendinger. – Kanalen er helt avhengig rause nordmenn.

Kristen-kanal fikk inn millionbeløp på tre dager

TV-sjef: – Det var om å gjøre å si fra til seerne.

Onsdag skrev Dagen om Kanal 10 i økonomisk krise. For å overleve var den kristne TV-kanalen avhengig av å samle inn nesten en million kroner, og det i løpet av tre dager. På kort tid har pengene kommet inn og TV-sjef Edward John, opplyser om at kanalen nå er reddet fra nedleggelse.

Selv oppfatter han ikke situasjonen som en krise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser heller på det som en kneik, én av flere kanalen har vært gjennom, sier han.

John var aldri i tvil om at gjelden til Telenor skulle bli betalt i tide.

Krevende situasjon

Han tror ikke på en neste krise, men erkjenner at kanalen har vært i lignende situasjoner tidligere. Norsk-skotske John tror på folks vilje og ønske om å gi til kanalen, noe den er avhengig av.

– Klart var situasjonen mer alvorlig nå enn tidligere, og vi har virkelig jobbet på spreng den siste uken. At det utestående beløpet nå er betalt, er en stor seier for Kanal 10, påpeker John, som har jobbet for kanalen siden oppstarten i november 2010.

Han ser på pengestøtten som et mirakel, men sier han ikke tenkte noe spesielt da han fikk vite den korte innbetalingsfristen.

– Det var om å gjøre å si fra til seerne. Det er ikke første gangen vi får en deadline, og da må vi jobbe litt ekstra målrettet. Responsen har vært enorm og folk gir fortsatt penger, sier han.

Mangler 250 givere

De fleste av kanalens støttepartnere er i aldersgruppen 30 år og oppover. Ifølge John gir ungdommer en gang iblant, men ikke på fast basis. Han anslår at en gjennomsnittelig pengegave ligger på mellom 500 og 1000 kroner i måneden. I dag har kanalen omtrent 1750 faste givere. Det vil si at det mangler 250 for at kanalen skal gå rundt fra måned til måned.

Grunnen til at kanalen nå skyldte penger er et etterslep av ubetalte regninger det siste året. Regningene gjaldt ulike driftskostnader. John understreker at kanalen har vært heldige med Telenor-avtalen. Gjelden lød på 833.000 og i løpet av tre dager har det til sammen kommet inn 994.000 kroner. De resterende pengene går til å betale denne månedens driftsutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ikke mase

– Kanal 10 er helt avhengig av støttepartnere. Det er slik arbeidet går rundt. For at alle månedlige kostnader skal bli dekket, trengs det 2000 fastgivere, forteller han.

TV-sjefen tror ikke seerne opplever kronerullingen som et mas.

– Det er synd hvis folk opplever kristen-TV som et mas, og kanal10 jobber seg bort fra den oppfatningen. Drømmen er å bli en så god kanal at helt vanlige mennesker, kristne og ikke-kristne ønsker å se følge med på våre sendinger.

Ifølge John er ikke poenget å mase om penger, men han bemerker at pengestøtten fra faste givere er eneste måten kristenkanalen kan gå rundt på. Kanalen mottar ikke statlig støtte, og drifter sendingene med en helt annen økonomi enn andre norske TV-stasjoner.

– Våre partnere er i stand til å samle inn pengene som trengs, og de har et ønske om at kanalen skal overleve. Derfor trår de ekstra til når det trengs, slik som nå, sier han og understreker at man ikke får noe uten at man spør om det, både i dette tilfellet og ellers i livet.

Bygger opp over tid

Siden oppstartet for nesten fire år siden har Kanal10 utvidet sendingene, nasjonalt og internasjonalt. En rekke kjente kristennavn har vært med som gjester i kanalens ulike sendinger. Kanalen har også egenproduserte nyhetssendinger, med norske og internasjonale nyheter.

– Å bygge opp en kristen TV-kanal tar tid, og er vi, og har vært forberedt på. Situasjoner som denne kan være med på å bevisstgjøre seerne på at de er med på å dra lasset. Giverne våre har nok en gang vist at de støtter kanalen og visjonen. Nå er det opp til oss som drifter TV-stasjonen å gjøre en så god jobb som mulig, både med innhold, teknikk og kvalitet, sier kanalsjefen.

Forstå helheten

Han understreker viktigheten av å se gjeldssituasjonen i et helhetlig perspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I TV-sammenheng er én millioner kroner egentlig veldig lite. En ukes reklame koster mer enn våre månedlige utgifter. Beløpet vi skyldte Telenor er for ingenting å regne i dagens mediesamfunn. Hva er da én million kroner fra norske kristne for å sikre seg en kristen TV-kanal som har sendinger 24 timer i døgnet, spør han seg.

Edward John ikke ser på en nedleggelse av kanalen som en krise for sin egen del. Krisen er for dem som ikke får høre evangeliet.

– Krisen hadde vært for alle som ikke får muligheten til å se på kristenTV, ikke for oss som jobber med det, understreker han.

Misjon på TV-skjermen

Han ser på seg selv som en mediemisjonær som evangeliserer gjennom TV-skjermen. For John er det viktig å beholde kanalens kristne profil, og han opplever jobben som kanalsjef som sitt kall.

– Kristen-TV er nødt til å drive på denne måten, men jeg tror ikke folk er lei av å gi. Flere og flere tar kontakt og på fire år har kanalen vokst fra å dekke ingenting til to tredjedeler av Norges land, og responsen øker, forteller Edward John.

Les også
Kanal 10 i hardt vær, tror det snurKanal 10