Smilet er tilbake i Åpne Dører

For et år siden stod Åpne Dører midt i en intern konflikt. Nå er arbeidsmiljøet på godt, ifølge en arbeidsmiljøundersøkelse.

Beskyldningene haglet mot ledelsen i den kristne organisasjonenÅpne Dører i fjor vår. Den profilerte talspersonenØivind Benestad sa opp sin stilling i september, med begrunnelse i at det hadde oppstått «en alvorlig tillitskrise mellom Åpne Dørers generalsekretær og de fleste ansatte ved hovedkontoret». Andre ansatte hadde sluttet før ham.

LES:Ansatte i Åpne Dører slutter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men konfliktbildet var uklart. Allerede før Morten Askeland tiltrådte som generalsekretær hadde to ansatte sluttet, og det har fremkommet at det skjedde med begrunnelse i konflikt med ledelsen. Og i september i fjor svarte 11 av 15 medarbeidere at de hadde tillit til både styret og generalsekretær Askeland.

Over gjennomsnitt

Det er en arbeidsmiljøundersøkelse utført av selskapet TeamWork i år som nå tegner et sunt bilde av staben, i organisasjonen som arbeider for forfulgte kristne. I en sammenligning med en undersøkelse fra 2010 bemerker konsulent Alf Birger Eikaas i konsulentselskapet Xpand at årets undersøkelse viser en sterkt forbedret situasjon.

Selv om forrige undersøkelse scoret noe over gjennomsnittet var det noen indikatorer som scoret merkbart lavere, som ansvarlighet og handlingsevne. Totalscoren i 2016 er godt over gjennomsnittet og ingen indikatorer er dårligere enn gjennomsnittet. Det indikerer at kritikken fra 2010 er utbedret, bemerker Eikaas. Han referer også til Johan Velten i TeamWork, som har gjennomført undersøkelsen, som sier at «Konflikten er lagt bak og folk er klar til å se fremover».

Godt resultat

Da konflikten stod på i fjor varslet kilder til Dagen at det var selve grunnfjellet i Åpne Dører som var i ferd med å rase ut. «Åpne Dører ligger i realiteten nede med brukket rygg», ble det sagt. Dagen har bedt Øivind Benestad om en kommentar på situasjonen, men han ønsket ikke å uttale seg mer om Åpne Dører.

Gaveinntektene fra 2015 bærer imidlertid ikke preg av en krise. 2014 var et rekordår for organisasjonen, og 2015 gav en ytterligere økning med gaveinntekter på 29,9 millioner kroner.

– Tap av momsinntekter og en svak nedgang i salgsinntekter gjør at årsresultatet ble noen hundre tusen under fjoråret, kommenterer generalsekretær Morten Askeland. Resultatet var likevel 2,7 millioner over budsjett.

– Trist

Styreleder Kristine Eiken Sortland er godt fornøyd med undersøkelsen og årsresultatet. Hun erkjenner at organisasjonen har hatt en «intern uro», men tror at en nå har beveget seg videre.

– Vi tolker undersøkelsen dit hen at det vi har arbeidet med har gitt gode resultater, og at vi nå har et sunt arbeidsmiljø. En ting er personalkonflikten, som vi måtte håndtere. Men arbeidet har gått sin gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjelder uroen sier Sortland at det er «trist at det ikke er alle som synes at alt var like lett», men at «en hver må ta et valg i forhold til egen arbeidsplass.»

LES: Benestad: - Tror det blir vanskelig å leve med to syn

Diskuterer styreform

Under et informasjonsmøte i oktober i fjor kom det igjen krass kritikk mot Åpne Dørers ledelse, og et mistillitsforslag til styret ble fremmet. Forslaget ble avvist med henvisning til vedtektene, og det kom kritikk av selve organisasjonsformen.

– Vi jobbe videre med organisasjonsform. Vi er registrert som en forening, men noen har ment at vi ligner mer på en stiftelse. Det er en pågående diskusjon nå, i lag med Open Doors International, sier Sortland.

Mer forfølgelse

I 2015 sendte Åpne Dører 86 prosent av sine inntekter til forfulgte kristne og informasjonsarbeid. Organisasjonens primære arbeid går på mobilisering til forbønn for den forfulgte kirke, samt å hjelpe kristne med bibler, mot diskriminering og ellers med de behovene de måtte ha. De har endret seg noe.

– Det har vært mer forfølgelse over flere år nå, og det har blitt vanskeligere for Guds folk. Samtidig ser vi en vekkelse blant mange muslimer, og det er sånn sett en tid med utrolige muligheter. Våre kontakter forteller at behovene har økt kraftig særlig i Midtøsten. Derfor har vi lagt vekt på å effektivisere organisasjonen slik at mest mulig av midlene når ut.

– Er dere blitt mer av en bistandsorganisasjon?

– Nei, det er nok i større grad snakk om en fase. Vi har ikke et ønske om å bli en mer generell bistandsorganisasjon. Det som driver oss er spørsmålet til de forfulgte: Hvordan hjelper vi dere best? Vi er til for å hjelpe med bibler, trening og grunnleggende behov. Når kristne i Syria og Irak trenger mat, telt og tepper så er det selvsagt det vi gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere i Bergen

Åpne Dører har ansatt en grafiker med sete iBergen og skal ansette en forkynner som skal reise iHordaland ogSogn og Fjordane. Dermed blir de flere ansatte i Bergen enn på hovedkontoret i Kristiansand.

– Mange har vært bekymret for at ledelsen vil flytte hovedkontoret til Bergen?

– Per i dag er det ingen vedtak på det, og det har ikke vært et tema for drøfting. Men at vi har flere kontorer oppe og går er et ønske. Det er viktig for oss å være der støttepartnerene våre er, og vi er sterkest på Sørlandet, Sørvestlandet og i Hordaland. I fjor hadde vi over 500 møter, en økning på hundre møter, sier Askeland.