BRUDD: Nye SOS Rasisme må slutte å bruke navnet SOS Rasimse, krever den europeiske moderorganisasjonen. Her fra en av fellesmarkeringene av Krystallnatten. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

Krever Nye SOS Rasisme nedlagt

Europeiske avdelinger av SOS Rasisme er lei av at deres navn blir misbrukt av deres norske avlegger.

Det er Nye SOS Rasismes handlinger rundt Krystallnattmarkeringen i Bergen i år, som har fått begeret til å renne over for lederen av franske SOS Racism og paraplyorganisasjonen for europeiske antirasistorganisasjoner, EGAM. Dette melder Dagbladet.

Lederen Dominique Sopo vil ha slutt på at Nye SOS Rasisme bruker deres navn, og den gule hånda. Sistnevnte er varemerket til SOS Rasisme og har vært det siden organisasjonen startet i Frankrike i 1984.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antisemittisme

Det som sjokkerer de europeiske organisasjonene er at Nye SOS Rasisme trakk seg fra markeringen av Krystallnatten i Bergen, når de fikk vite at Anne Sender skulle holde appell. Nye SOS Rasisme mener sionisme er rasisme, og dermed er alle som erklærer seg for sionister rasister.

– Det er med forundring at bestyrtelse vi hører at Nye SOS Rasisme har bestemt seg for å boikotte seremonien om Krystallnatten, på grunn av tilstedeværelse fra medlemmer av det jødiske miljøet i Norge, skriver Sopo i en pressemelding gjengitt via Dagbladet.

Han reagerer sterkt på at Nye SOS Rasismes kobling mellom nazisme og sionisme.

– Som med all moderne antisemittisk retorikk, forsøker man å systematisk stemple det jødiske samfunnet som «nazister», skriver lederen.

Benjamin Abtan i EGAM er helt enig med Sopo.

– Å kalle jøder for rasister fordi de er sionister, er en del av en velkjent mekanisme for å mistenkeliggjøre jøder og på sikt legitimere overgrep mot dem, sier han til Dagbladet.

Felles arrangement

Nye SOS Rasisme var, som sin forgjenger i Norge - SOS Rasisme, med i arrangementskomiteen for Krystallnatt-markeringen i Bergen. Som følge av at de ikke kunne gå i samme tog som blant annet Anne Sender, arrangerte de sin egen Krystallnatt-markering, hvor de kunne gå med bannere som «Sionisme er rasisme» og «Solidaritet med kurdisk kjempende». Den alternative markeringen ble støttet av organisasjoner som Palestinaforeningen, Boikott Israel-Initiativet og forksjellige kommunistiske ungdomsorganisasjoner.

Bak den «offisielle» markeringen stod det brede lag av politiske partier fra Rødt til Unge Venstre, Den norske kirke, LLH, Palestinakomiteen og en rekke andre aktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kollaps

Franske SOS Racism vil nå ha et klart brudd med de norske organisasjonene som bruker deres navn. Mange av de som var med på kollapsen i norske SOS Rasisme, har engasjert seg i Nye SOS Rasisme. I mange år tømte SOS Rasisme statlige støtteordninger for mer enn 15 millioner kroner, ved hjelp av medlemsjuks og falske medlemstall. Syv personer er siktet i saken. Begge organisasjonene har sterke bånd til kommunistgruppa Tjen Folket.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener hele organisasjonen har vært en katastrofe for antirasismearbeidet i Norge.

– Stalinisme og økonomisk juks er en dårlig miks. Nye SOS Rasisme risikerer å bli en ny katastrofe. Vi vil advare mot at man hjelper til med å bygge opp denne organisasjonen. Dette miljøet har ødelagt nok allerede, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har, som også Dagen opplevde, forgjeves prøvd å få tak i folk i Nye SOS Rasisme for å kommentere saken. Det har vist seg helt umulig.

Les også
– Jødehatet lever fortsatt i NorgeMarte Michelet
Les også
Trosset regn og uvær for de forfulgteFakkeltog for
Les også
Krevde markering uten sionisterKrystallnatten
Les også
Fra Bymisjonen til Kirkens SOS