ENDRER RLE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Isaksen håper det ikke blir «reservasjons-tilstander»

– Dette er ikke en sak som handler om kulturkamp eller polarisering, sier kunnskapsministeren.

RLE-faget skifter navn allerede til høsten, avslørte dagen.no torsdag. Fredag sendte statsråden en proposisjon til Stortinget, der navneendringen foreslås.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) håper det ikke vil bli «reservasjons-tilstander» blant KRLE-motstanderne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke en sak som handler om kulturkamp, polarisering eller en kamp for å få tilbake et forkynnende fag. Jeg håper vi skal klare å unngå de store, opprivende aksjonene, sier han til Dagen.

Overhørte høring

Departementet er også i gang med forskriftsendringen som sikrer «om lag halvparten» med kristendom, som skal være på plass til høsten. Det bekrefter kunnskapsministeren.

– Dette er en oppfølgning av samarbeidsavtalen. Jeg er glad for at vi ble enig med KrF om at det er mer fornuftig med «om lag halvparten» enn 55 prosent kristendom. Det kunne virke veldig rigid, sier Isaksen.

Protestene har likevel ikke uteblitt i høringsrunden mot navneendring og tidsbruk-krav. Førti høringsinstanser er kritiske til begge deler, mens 12 støtter dem. 12 andre hadde ingen merknader. Noen få støtte bare et av tiltakene.

Høringsprotestene stanset ikke regjeringen og KrFs ønske om å innføre K-en igjen, selv om mange var bekymret for at det skulle skape mye bråk.

– Jeg vil si at det må flere parter til for å lage støy og bråk. Det er viktig at de som er uenige i endringen presiserer og ikke sprer myter om hva endringen består i, sier Isaksen.

En av fire mot

Human-Etisk Forbund (HEF) er svært kritisk til både navn og tidsbruk, og «frykter faget blir mindre inkluderende og gammeldags - ute av stand til å reflektere det samfunnet vi faktisk lever i», som de skriver på sin nettside.

I en spørreundersøkelse utført av Norstat for HEF svarer over én av fire svarer de ønsker en mulighet til alternativ undervisning til KRLE dersom faget blir innført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik var spørsmålet:

«Regjeringen planlegger å endre navn på dagens religionsfag fra «religion, livssyn og etikk» til «kristendom, religion, livssyn og etikk». I tillegg foreslår regjeringen at «om lag halvparten» av undervisningen skal dreie seg om kristendom. Vil du ønske en mulighet til at barnet ditt kan fritas fra religionsundervisningen og heller få et alternativt undervisningsopplegg dersom regjeringen gjennomfører de planlagte endringene?»

– Vi kan snu på det og si at undersøkelsen viser at dette er en ganske stor støtte til et fag med litt mer plass til kristendom enn i dag, kommenterer statsråden.

Symbolsk betydning

Isaksen understreker at verken innholdet i faget, fritaksregler eller kompetansemål vil endres. Heller ikke skolebøkene trenger å endres.

– KRLE er heller ikke et forkynnende fag. Faget fortsetter å være som i dag.

– Hvordan opplever du samarbeidet med KrF i denne saken?

– Det er veldig godt.

– Kritikerne varsler bråk. Hvor mye motstand venter du?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For det første tror jeg veldig mange er enig i at det kan være litt større plass til kristendom i KRLE-faget, så lenge det ikke er et forkynnende fag. Og det skal det på ingen måte være. Så tror jeg dette har større symbolsk enn reell betydning.

Statsråden understreker at navneendringen kommer fordi kristendommen også i dagens RLE-fag har en større andel enn andre religioner og livssyn.

– Det er en liten og moderat endring, som jeg tror mange vil ha forståelse for, sier statsråden.

Religionsfaget

I 2002 ble navnet endret fra kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering til kristendoms-, religions- og livssynskunnskap (KRL).

I 2008 ble det hetende religion, livssyn og etikk, etter en dom mot KRL i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Til høsten skal skolefaget hete kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE).

Les også
KRLE kommer på timeplanen til høsten
Les også
K med kraft
Les også
Nesten ingen vil ha K-enReligionsfaget
Les også
KRLE – en styrking av kristendom i skolen
Les også
Frykter K-en vil svekke religionsfagetEndringene