BIBELLSKOLE: Knut Arild Hareide snakker om tro og politikk på Bildøy bibelskule i Fjell kommune i går.

Hareide er bekymret for Aps Israel-politikk

Knut Arild Hareide mener det vil være lettere å samarbeide med høyresiden om Israel-politikken.

Onsdag gikk Frps Sylvi Listhaug ut med bred støtte til Israel i et intervju med Dagen. Her advarte hun KrF mot å samarbeide med Ap på grunn av partiets israelpolitikk:

Denne uken var også olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i Israel hvor han samtalte om samarbeid innen gass og teknologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Knut Arild Hareide er på turné på Vestlandet. Dagen møter ham på Bildøy bibelskole der han snakker om å ta med seg troen inn i arbeidslivet.

Partilederen har fått meg seg advarselen fra Listhaug mot å samarbeide med Ap.

– Utglidning i Ap

– Er du bekymret for Aps Israel-politikk?

– Ja, jeg er bekymret for Aps holdningsendring i dette spørsmålet. Det skjedde en utglidning i partiet da de satt i den rødgrønne regjeringen. Det viser viktigheten av KrF. Vi var en pådriver for dialog i Midtøsten under Bondevik, og vi ønsker fortsatt å skape fred mellom israelere og palestinere. Men da må vi være en alliert som har tillit i begge leire, sier Hareide.

– Hvor viktig er synet på Israel når KrF skal velge mellom venstre- og høyresiden ved neste valg?

– Dette spørsmålet er viktig for KrF. israelsspørsmålet har preget partiets historie, og det er et stort engasjement blant våre velgere, sier Hareide.

Han peker på at Norge var samstemte i israelsspørsmålet på 50- og 60-tallet.

– Ap har hatt en stolt historie når det kommer til Israel. Slik er det ikke lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ivaretar Israel-politikk

– Hvor viktig er akkurat dette spørsmålet for KrF?

– Mange spør meg om å nevne enkeltsaker som er spesielt viktige i regjeringsspørsmålet. Men det er ikke enkeltsaker, men helheten som avgjør, sier Hareide.

– Hvilke krav vil dere stille til Ap i en eventuell regjering?

– Vi har ikke tatt stilling til et samarbeid med Ap, så det har vi ikke diskutert. Men denne saken løftet vi opp i Nydalen-forhandlingene med de blåblå. Det var vi som løftet denne saken opp. Ingen andre partier, påpeker Hareide, som forhandlet med blant annet Frp.

Han mener Norges politikk i Midtøsten er tydelig endret nå som følge av KrFs initiativ i forhandlingene med den blåblå regjeringen.

– Uansett hvem vi samarbeider med, vil Israel-politikken være noe vi må ivareta.

– Vil det være lettere å få gjennomslag for KrFs Israel-politikk med høyresiden enn med venstresiden?

– Ja, svarer Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke redd for Frp

– Er det en utfordring for KrF at Frp er så høyt på banen i israelsspørsmålet?

– Nei, det er det ikke. KrF oppleves som mer tydelig i sin støtte til Israel enn Frp. Det er viktig å minne om at det var vi som foreslo et tettere samarbeid med Israel, et samarbeid som nå Frp gjør noe med. Våre velgerundersøkelser viser dessuten at de som stemmer KrF ikke vurderer Frp som et andrevalg. De vurderer snarere Senterpartiet og Høyre. Noen velger også Ap. Frp og SV regnes som ytterfløyer, sier partilederen, som er på Vestlandsturne med deler av partiledelsen denne uken.

Selv om Frp er tydelig i sin støtte av Israel, er han mer begeistret for Høyre enn for Frp.

– Høyre har vært en langt bedre alliansepartner for oss enn Frp, sier Hareide.

Han er ikke imponert over verdiprofilen til Listhaug og Frp.

– Frp er for aktiv dødshjelp, for en liberalisering av abortloven, for tidlig ultralyd som fører oss inn i et sorteringssamfunn. De er ikke interessert i å verne søndag som helligdag. Da vi tok initiativ til sexkjøpsloven, måtte vi hente støtte hos Høyre. Vi fikk det ikke hos Frp. De vil dessuten fjerne kontantstøtten, og de løfter ikke opp ekteskapet mellom mann og kvinne. Det er fint at Listhaug nå advarer mot Ap, men hun har litt av en jobb foran seg når det gjelder å feie for egen dør, sier Hareide.

Ja til å flytte ambassade

I onsdagens intervju kalte Listhaug seg for israelvenn. Hun ville derimot ikke uttale seg om hun støttet at Israels ambassade burde flyttes til Jerusalem.

– Mener du Israels ambassade bør flyttes til Jerusalem, Hareide?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, det mener jeg og KrF. Så er det klart at det forutsetter at vi får en avtale om fred, og da trenger vi tillit hos både israelere og palestinere, sier partilederen og legger til:

– KrF sitt partiprogram er langt fyldigere i Israelsspørsmålet enn Frp sitt program.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Listhaug: – Derfor støtter jeg Israel
Les også
KrF og veien videre
Les også
Norske forskere ble inspirert i Israel
Les også
Israelsk energi-gigant vil til Norge
Les også
Optimistisk til samarbeid med Israel