I LABBEN: Norske politikere og forskere har latt seg inspirere i Israel. Til venstre, statsråd Tord Lien med delegasjon besøker det kjemitekniske laboratoriet på Technion University i Haifa. Til høyre står assisterende professor Oz M. Gazit, Midten dr. Øystein Lund Bø fra UiS. Til høyre for Lien står NTNU-professor Roy Johnsen.

Norske forskere ble inspirert i Israel

Norske forskere samarbeider gjerne med universitet i Haifa, til tross for universitetet bidrar til israelsk våpenindustri.

– Det er mange områder, særlig kjemiteknisk, som NTNU er interessert i og jobber innenfor. Ved å jobbe sammen kunne vi helt sikkert komme et stykke videre, sier professor Roy Johnsen, nestleder for institutt for produktutvikling og materialer ved NTNU.

Etter to intense dager i Israel i olje- og energiminister Tord Liens ( Frp) mannsdominerte delegasjon, er han og to andre norske forskere inspirert til samarbeid med israelske selskaper og universiteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag ettermiddag besøkte delegasjonen Ben Gurion universitet i Beersheba som driver med nanoteknologi og nettsikkerhet. I Tel Aviv møtte nordmennene en rekke israelske gass- og oljeselskaper som Delek Group, Elbit, Fieldbit, Presenso, Geoimage og Harbo Technologies.

Anbefalt: Følg Israel-korrespondenten på Facebook

Pillekamera

Særlig besøket på universitetet Technion i Haifa mandag imponerte forskerne. Der brukte professor Boaz Golan god tid på å presentere universitetets suksess med nobelpriser, innovasjon og oppfinnelser som minnepinner og kameraer i pilleform til kirurgiske inngrep.

Technions studenter har over ti år startet opp 1602 bedrifter innen IKT og life sciences som har resultert i 95.500 arbeidsplasser. 811 av bedriftene er fortsatt aktive, ifølge Golan.

– Det kan i alle fall ikke NTNU stille opp med, sier Johnsen.

De kan imidlertid stille med kompetanse om gass og olje. Golan ønsker seg gjesteforelesere og studentutveksling med Norge.

– Vår dør er vidåpen, sier Golan.

Se video:

Artikkelen fortsetter under annonsen.