Jerusalems verste mareritt

Bussbombingen minner Jerusalems innbyggere på perioden da utbrente busser og kafeer nærmest var å betrakte som dagligdagse hendelser.

Den siste måneden har antall voldelige angrep iIsrael og de palestinske områdene gått drastisk ned. Særlig er det blitt færre knivstikkinger og skyteepisoder i den israelske hovedstaden. I avisene debatteres det om hvorvidt voldsbølgen har lagt seg, eller om det bare er snakk om en terror-pause.

Bombingen av buss nummer 12 får mange til å frykte at terroren kan fortsette en stund til, og jerusalemittene minnes nå den forferdelige tiden da det regelmessig gikk av bomber på markeder, kafeer og busser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forskjeller

Under den andre intifadaen var utbrente bussvrak, som de vi så mandag, et vanlig syn. Men israelske kommentatorer påpeker at det også er forskjeller mellom denne ukens bussbombe og terroraksjonene like etter milenniumsskiftet.

Bombene var tidligere så kraftige at mange av passasjerene ble momentant drept. Busstakene ble revet opp og menneskedeler spredd over et stort område. Mandagens bombe var så liten at etterforskere først lurte på om det kunne dreie seg om en ulykke, forårsaket av teknisk svikt.

Eksplosjonen og den påfølgende brannen rammet riktig nok også en annen buss og biler som befant seg like ved. Men bare én person ble karakterisert som livstruende skadd. De øvrige 20 fikk moderate eller lettere skader.

– Dette kan tyde på at det ikke er snakk om en sofistikert terrorcelle med en infrastruktur for å produsere og smugle eksplosiver. Snarere tyder det på at det dreier seg om en lokal gruppe, kanskje jerusalemitter, skriver kommentator Nir Hasson i Haaretz.

Gasstanker

Han støttes av kommentatoren Noam Amir i Maariv/The Jerusalem Post, som peker på at sikkerhetseksperter fortsatt tror nedgangen i antall terrorangrep vil fortsette.

– Det er sannsynlig at bussbomben ble laget av en «ensom ulv» – av materialer som kan kjøpes i vanlige butikker. Grunnen til at bomben forårsaket såpass store skader, var at den eksploderte like ved gasstankene til de to bussene, skriver han.

Støtter bombingen

Selv om ingen så langt har tatt på seg skylden for eksplosjonen, hyller Hamas og andre palestinske organisasjoner handlingen.

Ifølge Haaretz kalte Hamas angrepet for «en naturlig respons på den kriminelle okkupasjonen». Islamsk Hellig Krig sa at angrepet er «et bevis på at sikkerhetssamarbeidet mellom Israel og de palestinske myndighetene er mislykket», mens PFLP kalte operasjonen for «en positiv og viktig utvikling av intifadaen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leder for den arabiske felleslisten i Knesset, Ayman Odeh, fordømmer ifølge The Times of Israel angrepet. Samtidig anklager han Netanyahu-regjeringen for å fyre opp under opprøret.

Varsler oppgjør

Statsminister Benjamin Netanyahu kom med følgende reaksjon etter terrorangrepet, ifølge avisen Yedioth Ahronot:

– Vi vil finne dem som utførte angrepet og dem som hjalp dem. Vi vil ta et oppgjør med disse terroristene.

– Vi er i en konstant krig mot terroren. I terroren benyttes både kniver, skytevåpen, bomber, raketter og tunneler, sa Netanyahu og viste til angrepstunnelen som hæren har avdekket ved Gaza.

Til The Jerusalem Post sier Netanyahu at Israel har investert en formue i teknologi som skal avdekke og ødelegge terrortunneler fra Gaza.

Frykter påsketerror

Fredag starter den jødiske påskefeiringen, og israelske sikkerhetsstyrker er på tå hev. Det er ventet at flere jøder enn vanlig vil besøke Tempelberget under høytiden og flere muslimske ledere har tatt til orde for opptøyer dersom jøder vanhelliger al-Aqsa-moskeen.

Dette ligner på uttalelser som Palestinernes president Mahmoud Abbas kom med i september. Han omtalte da jøder som skitne, og sa at de ikke bør få besudle palestinernes hellige moské.

I forkant av den jødiske påsken, ortodoks påske og flere muslimske høytider, samlet president Reuven Rivlin forrige uke en rekke av Israels religiøse ledere. I en følelsesladet tale ba han lederne om å jobbe for å redusere spenningene i det israelske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilstede var representanter fra Israels jøder, kristne, drusere og muslimer..