GAZA: Et Israelsk skip patruljerer kysten utenfor Gaza søndag ettermiddag. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix.

Norsk båt stanset på vei til Gaza

Den norske fiskebåten Kårstein, som seiler under navnet Al Awda, er stanset av Israels marine.

– Vi har sendt en melding til Utenriksdepartementet og ber dem kreve at Israel øyeblikkelig stopper det som er en ren kapring i internasjonalt farvann av et fredelig skip under norsk flagg, skriver Ship to Gaza Norway i en pressemelding søndag ettermiddag.

Av de 22 aktivistene om bord i den norskregistrerte båten Kårstein er det fem nordmenn, deriblant nestleder Gerd von der Lippe i Ship to Gaza Norway.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gruppen på skipet fikk advarsler om at den israelske marinen trolig forberedte en militær overtakelse.

Stanset ikke

– Vi fikk melding om at de hadde fått en siste advarsel. De stoppet ikke som følge av den, ettersom Israel ikke har noen rett til å stoppe dem, sier gruppens kontaktperson Torstein Dahle til NTB.

Ifølge Dahle ble det observert fire krigsskip som nærmet seg, og kommunikasjonen ble brutt.

Den israelske hæren bekrefter søndag at de har stanset et norskflagget skip, men sier det hele var udramatisk.

– Aktiviteten stanset uten noen uvanlige hendelser. På dette tidspunkt blir skipet overført til havna i Ashdod ved israels kyst, skriver de i en uttalelse.

De sier videre at båtens passasjerer fikk beskjed om at de brøt en lovlig sjøblokade, og at humanitær hjelp kan leveres til Gaza på andre måter.

Havnebyen Ashdod ligger omtrent en halvtimes tid fra grensen til Gaza.

Bergen bystyre

Ifølge pressemeldingen var den norske båten 53 nautiske mil fra Gaza og befant seg i internasjonalt farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De 22 aktivistene som var om bord kommer fra flere ulike land, skriver The Jerusalem Post. Blant annet Australia, Tyskland, Israel, Malaysia, New Zeland, Norge, Spania, Sverige, USA og Frankrike.

Av de 22 aktivistene ombord, var også SVs bystyrerepresentant Mikkel Grüner i Bergen bystyre. SV-leder Audun Lysbakken sier han antar at mannskapet er arrestert og mener det er uakseptabelt.

– Uakseptabelt

– Det er helt uakseptabelt at fredelige aktivister som protesterer mot en brutal og ulovlig blokade blir arrestert. Nå forventer jeg at den norske regjeringen sier tydelig fra til Israel, sier han.

Lysbakken uttrykker samtidig sin full støtte til aktivistene.

– Mikkel Grüner har reist med vår fulle støtte, det er viktig og riktig å rette verdens oppmerksomhet mot uretten folket på Gaza utsettes for. Nå vil vi følge svært nøye med, og krever at Israel umiddelbart setter vår folkevalgte representant fri, sier SV-lederen.

– Fraråder dette

Utenriksdepartementet (UD) sier de arbeider med å få bekreftet opplysningene om hva som skal ha skjedd med det norske fartøyet.

– Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsen og hva som har skjedd med båten Kårtstein. Vi vil komme tilbake til vurdering av situasjonen når situasjonen og hendelsesforløp er bekreftet, kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD.

Andersen understreker at forsøk på å bryte blokaden er forbundet med fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Båtene til Gaza er et uttrykk for frustrasjonen mange føler over den vanskelige situasjonen i området. Samtidig er forsøk på å bryte blokaden er forbundet med fare. Norske myndigheter har derfor på forhånd sterkt frarådet dette. UD fraråder også alle reiser til eller opphold i Gaza, sier han.

Utstyr

Kårsteins skal ha hatt medisinsk utstyr til en verdi av rundt 125.000 kroner ombord, skriver The Jerusalem Post. De hadde planlagt å nå Gaza søndag kveld.

Toktet føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden.

Les også
Tenåring døde etter å ha blitt skutt av israelske soldater
Les også
7-åring fra Israel nektes å delta i sjakkturnering
Les også
Palestinere drept av egen rakett
Les også
Israel har løslatt palestinsk tenåringsforbilde
Les også
Trump åpen for å besøke Moskva