Annonse

Torturert på asylmottak i Norge
På Hå asylmottak på Jæren fikk «Ali» kokende vann helt over seg etter at han ble kristen og ikke ville overholde ramadan. Nå frykter han og andre konvertitter for sitt liv.
- Hvis du ikke vender tilbake til islam dreper vi deg, var beskjeden «Ali» fikk av en muslimsk medbeboer på Hå mottak. Han vil ikke stå frem med sitt riktige navn i frykt for de andre beboerne. Av samme grunn vil han ikke vise ansiktet sitt på bilde. Får afghanske myndigheter nyss i konverteringen risikerer han å bli dømt til døden ved steining, dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet.

Slått med gryte

Denne gangen var den afghanske konvertitten heldig. Han kom fra det med en vansiret rygg dekket med avflasset hud under bandasjene. Den kristne romkameraten hans, Reza, tørker de væskende sårene og legger teppet støttende under hodet hans. Selv om «Alis» ansikt er fordreid i smerte er stemmen er rolig og fast når han forteller sin historie:
- To av de muslimske beboerne spurte hvorfor jeg ikke fastet under ramadan. Da jeg ikke ville svare begynte de å diskutere. Han ene sa at han visste jeg hadde vært muslim og konvertert til kristendommen, og at de måtte drive jihad.
En beboer oppholder «Ali» mens en annen slår ham i bakhodet med en gryte kokende vann til «Ali» faller sammen på gulvet. Flere andre muslimske beboere kommer til. En tredje mann går inn på «Alis» rom og åpner alle skuffer og skap. Først etter en time kommer politiet på stedet.
- Jeg lå fortsatt på gulvet da politiet kom. Jeg svarte dem litt, men hadde for sterke smerter til å fortelle mye, så jeg ble kjørt til sykehuset.

Forsøkt skadet igjen

Etter en natt på sykehuset, reiste «Ali» tilbake til mottaket – vel vitende om at faren ikke var over ennå. Da han sjekket dørhåndtaket til rommet sitt viste det seg å være dekket av et stoff som forårsaker brannskader ved berøring. Han tilkalte personalet som fikk vasket bort stoffet, men den kristne afghaneren kjenner seg fortsatt ikke trygg.
- De prøver virkelig å drepe meg, og de kommer ikke til å gi seg før de har klart det.
Målet er å få stevnet de skyldige for retten i Norge, men som asylsøker har han ingen formelle rettigheter. Eneste håpet «Ali» har er å komme i kontakt med en advokat som kan føre saken for ham gratis.

Søvnløse netter

Han er ikke den eneste på mottakssenteret som kjenner på utryggheten. Blant 150 muslimer er de fem kristne, flere av dem konvertitter.
- Vi snakker med dem, men vi har ingen venner blant dem. Muslimske arabere, somaliere og afghanere står sammen mot oss. Etter dette tør vi ikke sove om natten. Tenk hvis noen bryter seg inn.
Tross utryggheten, har «Ali» en trygghet som han hevder gjør han tryggere enn noen gang før.
- Jesus reddet meg den natten på kjøkkenet. Livet her er veldig farlig, men jeg føler meg veldig sterk når jeg har Jesus. Jeg er klar til å dø for Ham. Hvis jeg må.

- Tar saken svært alvorlig

Mottaksleder Laila Bjorland Barrett sier situasjonen, slik den er i dag, er uakseptabel. Mottaket er i gang med samtaler med alle involerte partar.
- Det er veldig alvorlig hvis beboernes rettigheter ikke blir ivaretatt. Nå samarbeider vi med politiet for følge opp de involverte, sier Bjorland Barret.
I følge henne er det første gangen noen har blitt trakassert på grunn av religion på mottaket, men forsikrer om at saken blir tatt hånd om på best mulig måte.
- Hva tenker du om at beboere sier de ikke tør sove på mottaket om natten?
- Alle er veldig samarbeidsvillige når, og vi er opptatt av å ha en tett dialog med de berørte. Vi har ikke hørt noe om at noen er redde for å sove om natten, men vi passer på at det er trygt å være her. Dette har vi hatt samtaler om nå nylig.
Hun vil ikke gå ut med konkrete detaljer siden hun ikke selv var vitne til saken og henviser til politiets arbeid.
Mottakslederen understreker igjen at de tar saken veldig alvorlig, men er opptatt av å få frem at asylmottak ikke er voldelige steder.
- I Norge har vi religonsfrihet. Derfor har vi nulltoleranse dersom det noen blir trakassert som følge av religiøs overbevisning.

Etterforskes som voldssak

Lensmannkontoret i Hå har fleire mistenkte i saken, og etterforsker hendelsen som voldssak.
- Det er opprettet sak på forholdet som blir etterforsket som voldssak. En mann på mottaket er mistenkt, opplyser politiførstebetjent Jan Olav Våge ved Hå Lensmannskontor.
Mer vil han ikke si på dette tidspunktet utover at han er kjent med religiøs motivert trakassering.
- Vi har jo jevnlig møte med beboerne om lover og regler i Norge og hva som forventes, så vi er kjent med problemstillingen.
Noen konkret løsning, har Våge derimot ikke.
- Hvordan vi kan håndtere håndtere det har jeg ikke svar på, men Politiet gjør det vi kan for at ikke noen skal måtte føle seg utrygge. DAGEN