Turistindustrien blir terroroffer

Israels store turistindustri er i ferd med å bli neste offer for kniv-terroren som preger landet.

Terroren det siste halvåret slår nå også inn i Israels turistindustri, som er en av nasjonens hovednæringer.

Under tidligere terrorperioder har turister kun unntaksvis blitt rammet av de palestinske aksjonene. Men denne nye terrorbølgen som har pågått siden i fjor, har så langt resultert i to drepte turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Voldsspiral

Voldsbølgen tok en ny vending tirsdag med fire terroraksjoner der til sammen ti israelere ble skadet og en amerikansk turist ble drept.

Volden fortsatte onsdag med to skyteepisoder i Jerusalem og én på Vestbredden.

Fem utenlandske turister er blitt utsatt for knivstikking, skyting eller påkjørsel under den pågående «knivintifadaen» som startet i midten av september i fjor. Av disse er altså to amerikanske turister drept.

Mindre påmeldinger

Aud Kindervåg Halsne, som leder den norske reiseoperatøren SI-Reiser, sier påmeldingen til Israel-turer er litt mindre enn tidligere.

– Det som skjer nå, er veldig trist. Pågangen er mindre enn vi ønsker, men på påskeflyet med norske turister som vi har sammen med Sabra Tours, er det bare tre ledige seter, sier Halsne til Dagen.

Hun legger til at de følger utenriksdepartementets reiseråd og samarbeider tett med Den norske ambassaden i Tel Aviv.

– Agentene våre i Israel er på vakt, og vi skjerper oss ekstra for at det skal være trygt for våre reisende, sier Halsne.

– Forferdelig

Leder for den israelske turoperatøren Amiel Tours, Susan Eshed, bekrefter situasjonsbeskrivelsen. Hun opplyser at de har fått mange avbestillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Volden rammer oss og går ut over turismen. Vi har fått mange avbestillinger i mars, og vi får ikke så mange spørsmål fra nye grupper som tidligere, sier Eshed til Dagen.

Hun synes situasjonen er forferdelig. Eshed forteller om uvanlig mange politimenn og soldater i gatene i Jerusalem i disse dager.

– Dessverre ble en amerikansk turist drept tirsdag, og en annen turist ble skadet i Gamlebyen for tre-fire dager siden. Men terroristene er ikke ute etter turistene. Deres mål er sikkerhetsstyrkene og politiet, understreker Eshed.

Biden-besøket

Hun tror tirsdagens aksjon i Jaffa hadde med besøket til den amerikanske utenriksministerens Israel-besøk å gjøre.

Joe Biden møtte tidligere president Shimon Peres i Jaffa da en palestiner slo til bare noen hundre meter unna. Han knivstakk en amerikansk turist til døde. Ni andre tilfeldige personer ble også knivstukket, fire av dem alvorlig, før den rundt 21 år gamle palestineren selv ble drept.

Mannen såret først tre personer før han løp videre mot en restaurant i det populære havneområdet i Jaffa og knivstakk fire personer til. En av de angrepne skal ha slått gjerningsmannen i hodet med gitaren sin for å forsvare seg. Andre forteller hvordan de hjalp ofre som lå blødende på bakken.

Flere overfall

I tillegg til angrepet i Jaffa stod terrorister i løpet av tirsdagen bak angrep i Jerusalem mot politifolk og sivile. I Petah Tikva øst for Tel Aviv ble en ultraortodoks jøde knivstukket av en palestiner i en vinbutikk. Den skadde mannen og butikkeieren klarte å overmanne palestineren og drepte ham med den samme kniven.

Onsdag morgen ble det først skutt mot en buss i Jerusalem og deretter mot politiet. Rett etterpå ble det meldt om skyting ved Damaskusporten der en 50 år gammel mann ble alvorlig såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det norske utenriksdepartementet har ikke skjerpet reiserådet til norske turister til Israel som følge av den pågående terrorbølgen i landet. På generelt grunnlag fraråder UD imidlertid alle ikke nødvendige reiser til grenseområdet (40 km) mot Gaza i det sørlige Israel.