STREIKER: Skolestreik utenfor Bebudelseskirken i Nasaret. De kristne skolene i Israel streiker på grunn av manglende støtte fra staten til driften. Mandag trappes streiken opp da alle offentlige arabiske skoler går ut i sympatistreik med de kristne skolenes sak.

Skolestreiken fortsetter

Mandag går alle arabiske skoler i Israel til sympatistreik med de kristne arabiske skolene som har streiket siden skolestart tirsdag 1. september. Kutt i statsstøtten og et tak på foreldrebetalingen gjør at skolene ikke kan betale lønn til sine ansatte.

Da skoleåret startet tirsdag, gikk alle de kristne arabiske skolene i Israel til streik fordi de mener staten diskriminerer skoleslaget av religiøse og etniske årsaker. Mens religiøse jødiske skoler er 100 prosent finansiert av staten, får de kristne arabiske skolene bare 29 prosent i statsstøtte til driften.

Demonstrerte

Tirsdag da skoleåret startet, møtte skoleledere og elever fra de kristne skolene opp og demonstrerte utenfor den store Bebudelseskirken i Nasaret. I løpet av uken har det vært tilsvarende skolestreiker i Haifa, Rama, Kana i Galilea, Shefamr og Kuffur Jassif.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et møte torsdag mellom ledere for skoleslaget og undervisningsdepartementet i Jerusalem ble avlyst. Avlysningen kom fordi far til undervisningsminister Naftali Bennett døde torsdag. I følge jødisk tradisjon sørger familien i sju dager, noe som kan medføre at skolestreiken blir satt på vent inntil videre, sier leder Botrus Mansour i Baptist School i Nasaret til Dagen.

LES: Amerikanske turister angrepet i Hebron

Ikke optimist

Han forteller også at en delegasjon med prester, nonner og lekfolk møtte rundt 30 representanter i Knesset torsdag for å gjøre dem oppmerksom på skolesituasjonen. Men Mansour er ikke optimist etter møtet.

– Vi er opptatt av de 33.000 barna som ikke får skolegang nå, men vi blir møtt med stahet og uvilje til å løse problemet. Det er staten sitt ansvar å sørge for skolegang også til barn av kristne arabere i Israel, sier Mansour.

LES: Står sammen med Israel

Sympatistreik

Søndag formiddag planlegger de en større demonstrasjon og bønnesamling framfor statsministerens kontor i Jerusalem. Mandag griper streiken om seg da alle arabiske skoler i Israel går til sympatistreik med de kristne skolene. Den nasjonale foreldreorganisasjonen for offentlige arabiske skoler har tatt initiativ til sympatistreiken.

Les også
Gud er ikke hevnens Gud
Les også
Turister angrepet i HebronIsrael-korrespondenten
Les også
Israel ber FN droppe palestinsk flaggheising
Les også
– Kristne i USA fortsatt Israels beste vennerEvangelikale
Les også
Podcast: Bønn mot sikkerhetsgjerde - og palass i RamallahIsrael-korrespondenten