Skarp kritikk av Israel i ny FN-rapport

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de palestinske selvstyreområdene retter skarp kritikk mot Israel i en fersk rapport.

Israelske myndigheter avviser rapporten fra FNs spesialutsending og kaller den ensidig og anti-israelsk.

Rapport

Makarim Wibisono, som nylig kunngjorde at han trekker seg fra posten i protest mot at Israel nekter ham adgang til Vestbredden og Gazastripen, overleverte denne uka sin endelige rapport til FNs menneskerettighetsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I rapporten oppfordrer han Israel til å etterforske det han omtaler som israelske sikkerhetsstyrkers overdrevne maktbruk i de palestinske selvstyreområdene og krever at de skyldige stilles til ansvar.

Wibisono krever også at Israel løslater de nærmere 6.000 palestinske fangene som sitter i såkalt administrativ forvaring uten lov og dom, blant dem flere hundre barn.

– Oppblussingen av vold er en uhyggelig påminnelse om den lite bærekraftige menneskerettssituasjonen som hersker i de palestinske områdene og det voldsklimaet den avler, slår han fast i rapporten.

Wibisono understreker at voldsbruken fra palestinsk side må sees i sammenheng med de ulovlige bosetningene Israel har opprettet på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, muren landet har bygd og blokaden av Gazastripen som ifølge ham kveler innbyggerne der og bærer preg av å være kollektiv avstraffelse.