Jakter Trump-velgere i Israel

Republikanerne i USA har satt i gang en kampanje på hebraisk i Israel. Målet er å få amerikanske statsborgere i landet til å stemme på Donald Trump.

For første gang drives det amerikansk valgkamp «på bakken» i Israel. Innsatsen konsentreres i byer og områder med mange immigranter fra USA, så som Jerusalem, Modi'in, Ra'anana, Beit Shemesh, Gush Etzion (på Vestbredden), Haifa and Be'er Sheva.

Det bor hele 350.000 personer med amerikansk statsborgerskap i Israel, og når det spås jevne valg selv i «sikre republikanske delstater», er det viktig å få mobilisert velgere også utenlands.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ansvarlig for kampanjen i Israel er organisasjonen Republicans Overseas, som i Israel ledes av Mark Zell.

– Målet med kampanjen er å tenne opp igjen interessen for amerikansk politikk blant andre- og tredjegenerasjons amerikansk-israelere. Vi ønsker også å tiltrekke oss nye velgere, som tidligere ikke har stemt i amerikanske valg, sier han til avisenHaaretz.

Registrering

Frivillige og ansatte i kampanjen vil stå på stands på kjøpesentre og rettlede folk som lurer på hvordan de kan registrere seg som velgere i de delstane de har tilknytning til i USA. Med seg har de valgkampmateriell på engelsk og hebraisk.

Zell sier tilYedioth Aharonoth at Trump-kampanjen i USA har sendt store mengder t-skjorter, hatter, klistremerker og buttons med budskapene «Make USA great again» og «I Israels interesse».

Tviler på Trump

«Bare Donald Trump kan redde Israel», tvitret Donald Trump i april 2015.

Ifølge en meningsmåling foretatt i mai, tror 62 prosent av israelerne at Trump vil stå ved sitt ønske om å beskytte Israel dersom han blir president. Men det betyr ikke nødvendigvis at de stoler på at han vil ta de rette avgjørelsene eller bli den beste presidenten.

Samme måned sa nemlig 40 prosent av israelerne at de støttet Hillary Clinton, mens bare 31 prosent støttet Trump.

Ingen meningsmåling er tatt opp blant de som faktisk tenker å stemme, og republikansk kampanjeleder, Tzvika Brot, estimerer overfor Haaretz at 75 prosent av disse vil stemme republikansk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette avvises av demokratiske ledere i Israel, som til Israel Radio sier at «majoriteten av jødiske velgere i USA og Israel har alltid foretrukket Demokratene».

Demokratisk kampanje

Demokratene vil om kort tid starte sin egen kampanje i Israel gjennom e-poster og husbesøk til sympatiører og medlemmer.

– Vi kommer også til å ha annonser i sosiale medier i Israel og sende ut informasjon om hvordan våre sympatisører skal gå frem for å registrere seg og stemme, sier Alex Montgomery i Democrats Abroad til Jewish News Service.

Lavt fremmøte

Den republikanske valgkampåpningen fant sted mandag på et kjøpesenter i Modiin, omtrent halvveis mellom Jerusalem og Tel Aviv. Arrangementet var godt annonsert, men ifølge The Jerusalem Post var det flere journalister enn interesserte velgere tilstede.

Det store flertallet av de handlende var ikke amerikanske statsborgere og de lurte fælt på hvorfor reklame for Trump var hengt opp på senteret.

Blant de få som oppsøkte valgkampåpningen, var det mange som hadde gått feil, og egentlig skulle på et barneshow som ble arrangert vegg i vegg.

– Trump er like gal som Hitler, sa Dan Cohen tilThe Jerusalem Post, da han forsto hvor han var havnet.

En annen forbipasserende, Devora Grufi, var imidlertid langt mer positiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når en må velge mellom de to kandidatene, mener jeg Trump er den desidert beste. Jeg tviler på at Hillary Clinton er pro-israelsk. Hun sier det folk vil høre, mens Trump står fast på sitt. Av og til sier han flaue ting, men han er en uslipt diamant som vil lære etterhvert, sier hun til avisen.

– Kan avgjøre

Lederen for Republicans Overseas, Mark Zell, var tilstede på arrangementet i Modiin. Til de fremmøtte reporterne sa han at presidentvalget i 2000 ble avgjort av noen dusin stemmer i Florida, en stat med mange jødiske velgere. Dersom noe lignende skjer igjen, kan stemme avgitt i Israel få avgjørende betydning for å få Trump valgt.

Men samtidig avslørte han at hans egentlige førstevalg ikke var Trump, men senator Marco Rubio, og at han måtte overtales til ikke å trekke seg da foretningsmannen fra New York sikret nominasjonen.

– Men, Trump-folkene klarte å overbevise meg, sa Zell i sin tale, som ifølge The Jerusalem Post, kun ble overværet av de fremmøtte journalistene.

Les også: