Demokratene ber Kerry granske israelske overgrep

Ledende demokrater i den amerikanske Kongressen ber utenriksminister John Kerry granske anklager om grove brudd på menneskerettighetene begått av Israel og Egypt, blant annet utenomrettslige henrettelser.

Utspillet kommer fra en gruppe kongressrepresentanter med den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy i spissen, skriverPolitico.

– Det har kommet urovekkende mange rapporter om mulige grove brudd på menneskerettighetene begått av sikkerhetsstyrkene i Israel og Egypt, heter det i et brev sendt utenriksminister John Kerry.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge land mottar milliarder i amerikansk militærhjelp, og kongressrepresentantene frykter at USA dermed ufrivillig støtter opp om overgripere.

Utenomrettslige henrettelser

Leahy viser til rapporter fra Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner, som blant annet anklager israelske sikkerhetsstyrker for utenomrettslige henrettelser av palestinere.

Den israelske menneskerettsorganisasjonenB'Tselem publiserte i forrige uke en video som viser en israelsk soldat skyte og drepe en såret palestiner. Palestineren ble skutt mens han lå urørlig på bakken og åpenbart ikke utgjorde noen fare for noen.

Soldaten er siden suspendert, og saken etterforskes av det israelske forsvaret.

Navngir ofre

De amerikanske kongressrepresentantene navngir flere palestinere som er skutt og drept etter knivangrep mot israelske sikkerhetsstyrker og bosettere, eller etter mistanke om at de planla slike angrep.

Patrick Leahy leder forsvarskomiteen i Senatet og tok i 1997 initiativet til en lov som forbyr USA å finansiere, utstyre eller trene andre lands sikkerhetsstyrker, dersom disse mistenkes for brudd på menneskerettighetene og krigsforbrytelser.

Leahy-loven

– Sett i lys av disse rapportene ber vi deg om straks å fastslå om de er troverdige og om de utløser Leahy-loven. Dersom de gjør dette, må de nødvendige tiltak treffes, i tråd med loven, heter det i brevet fra demokratene, med henvisning til rapportene om overgrep.

Patrick Leahy har tidligere fremmet et lovforslag om å innføre strengere restriksjoner for amerikansk militærhjelp til Israel, særlig til israelske spesialstyrker som marinens Shayetet 13, flyvåpenets Shaldag og hærens Duvdevan-enhet, som alle anklages for drap på sivile palestinere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leahy har også fremmet tilsvarende lovforslag når det gjelder USAs militærhjelp til sikkerhetsstyrkene i land som Egypt, Pakistan og Jordan, men disse er aldri vedtatt av Kongressen.