Arabiske representanter kan bli kastet ut av Knesset

Forrige uke besøkte tre arabiske parlamentarikere familiene til terrorister i Jerusalem. Dette vekker sterke reaksjoner.

Israelske medier opplyste mandag at statsminister Benjamin Netanyahu og lederne for regjeringspartiene er blitt enige om å utarbeide et lovforslag som kan åpne for avskjedigelse av parlamentarikere som har en upassende oppførsel.

Initiativet kom etter at de arabiske representantene Jamal Zahalka, Basel Ghattas og Hanin Zoabi besøkte familiene til terrorister fra Jerusalem som er blitt drept mens de utførte angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Representantene, som alle kommer fra den arabiske Felleslisten, deltok blant annet i minnestunder for terroristene. Besøket var ledd i en kampanje for å få Israel til å utlevere levningene av terroristene til familiene.

Reaksjonene har vært sterke fra israelere flest.

Murer av hat

I forbindelse med det ukentlige regjeringsmøtet søndag, sa Netanyahu at lovgivere som deltar i minnemarkeringer for terrorister og besøker familiene deres, ikke bør få være medlemmer av Knesset.

– Vi gjør store anstrengelser for å integrere arabiske borgere i det israelske samfunnet. Disse representantene gjør det motsatte – de bygger murer av hat, sa statsministeren ifølgeHaaretz.

– Jeg forsøker å forestille meg hva som ville skjedd i det britiske parlamentet eller i den amerikanske kongressen dersom noen av medlemmene hadde deltatt i minnestunder for de som hadde drept britiske eller amerikanske statsborgere. Det ville blitt ramaskrik, la han til.

Ifølge statsministerens kontor vil avskjedigelse av lovgivere kreve 90 av 120 stemmer i Knesset. Dette er samme stemmetall som kreves dersom presidenten eller knessetpresidenten skal avskjediges.

Ikke representative

Mange kommentatorer i israelsk presse er positive til lovforslaget, men noen understreker at de omtalte arabiske politikerne verken er representative for den arabiske befolkningen eller for Felleslisten.

Samtlige Knesset-representanter fra Felleslisten ble invitert til å delta i markeringen forrige uke, men kun de tre representantene fra Balad-fløyen møtte frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak Felleslisten står fire arabiske partier som slo seg sammen før forrige valg. Årsaken til dette var at sperregrensen ble satt opp fra 2 til 3,25 prosent, og en ville unngå at ett eller flere arabiske partier havnet under sperregrensen.

Blant Felleslistens medlemmer finnes det folk med svært forskjellige ideologier – kommunister, sosialister, nasjonalister, pan-arabister, feminister og islamister.