UNHCR: 100.000 sivile holdes som levende skjold i Mosul

Islamistgruppen IS holder over 100.000 sivile som levende skjold i Mosul, anslår FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Over 100.000 sivile kan fortsatt befinne seg i gamlebyen, sier UNHCRs representant i Irak, Bruno Geddo.

– Vi vet at IS tok dem med seg da de forlot områdene der det pågikk kamper, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Disse sivile blir i bunn og grunn holdt som levende skjold i gamlebyen, sier Geddo, som er dypt bekymret over forholdene de lever under.

Det er verken elektrisitet eller nok mat og drikkevann i området, og situasjonen for sivilbefolkningen blir verre dag for dag, advarer han.

– De er omringet av kamper på alle sider, sier Geddo.

Snikskyttere

Snikskyttere jakter på dem som forsøker å forlate området, og de som lykkes med å ta seg ut er alvorlig traumatisert, konstaterer han.

Irakiske regjeringsstyrker, støttet av lojale militsgrupper og en USA-ledet koalisjon, innledet i oktober i fjor en offensiv for å gjenerobre Mosul fra IS, som tok kontroll over byen i juni 2014.

Offensiven har gått mye senere enn forutsett, men regjeringsstyrkene kontrollerer nå den østlige delen av byen samt deler av vestsiden.

Nesten 900.000 på flukt

862.000 mennesker har flyktet fra Mosul siden offensiven begynte, men 195.000 har siden returnert til områdene IS er drevet ut av, opplyser UNHCR. De øvrige lever nå i 13 flyktningleirer utenfor byen.

Mosul var tidligere Iraks nest største og hadde rundt 2,5 millioner innbyggere, de fleste av dem sunnimuslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.