En amerikansk soldat står klar ved militærbasen i Makhmur-området. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix

IS har brukt sennepsgass, hevder USA

En amerikansk tjenestemann hevder at IS har brukt sennepsgass mot irakiske styrker tidligere denne måneden.

Amerikanske styrker har begynt å samle inn granatfragmenter for å teste for bruk av kjemiske stoffer. Ifølge en tjenestemann har IS brukt sennepsgass mot lokale irakiske styrker, ikke amerikanske soldater eller andre i koalisjonen, melder Reuters. Det skal ha blitt funnet spor etter sennepsgass på fragmenter fra våpen som ble brukt av IS i et angrep 5. oktober.

– Ikke overrasket

– Gitt IS' forkastelige oppførsel og åpenbare mangel på respekt for internasjonale standarder og normer, er dette ikke overraskende, sier tjenestemannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sennepsgass kan forårsake blemmer på hud og lunger. I mindre mengder er den ikke dødelig.

USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul, sier en annen tjenestemann, men legger til at ekstremistgruppens mulighet til å utvikle den salgs våpen er svært begrenset. Det antas dessuten at gruppen vil vente med slike angrep. Konvensjonelle våpen antas fortsatt å være den største trusselen mot irakiske og kurdiske styrker.

Sennepsgass i Syria

Ifølge en FN-rapport brukte IS sennepsgass under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i Syria i august i fjor.

Rapporten, som kom i august i år, konkluderer med at både IS og det syriske regimet har brukt kjemiske stridsmidler under krigen. Regimet anklages blant annet for å ha brukt klorgass i angrep mot Idlib-provinsen nordvest i Syria. Det har også vært meldt at klorgass har lekket fra tønnebomber som regimet har sluppet over opprørskontrollerte områder.

Les også
EU-kommissær frykter jihadister hvis Mosul faller
Les også
Kirkens Nødhjelp frykter blodbad under Mosul-offensiv
Les også
Slaget om Mosul har begynt
Les også
FN er svært bekymret for 1,5 millioner sivile i Mosul
Les også
Over 30 drept i bombeangrep mot begravelse i Irak