– Norsk drikkekultur er ikke det flotteste å bli inkludert i

Avholdsorganisasjonene Actis og Blå Kors refser Frp-statsråd Sylvi Listhaugs uttalelser om integrering og alkohol.

«Så lenge man kan, skal man jobbe. Hvis de er motstandere av svinekjøtt eller alkohol, må de holde seg unna disse bransjene. Eller forandre seg, og si til seg selv at nå er jeg i Norge, her spiser folk svin, drikker alkohol og viser ansiktet sitt.»

Sylvi Listhaug har profilert seg som en politiker som vil slå ring om den kristne kulturarven, men i går kom hun med uttalelser som får mange kristneavholdsfolk til å se rødt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så lenge man kan, skal man jobbe. Hvis de er motstandere av svinekjøtt elleralkohol, må de holde seg unna disse bransjene. Eller forandre seg, og si til seg selv at nå er jeg i Norge, her spiser folk svin, drikker alkohol og viser ansiktet sitt, uttalte Listhaug ifølge Dagbladet under åpningen av en konferanse omintegrering i Oslo.

Ser rødt

Uttalelsene får den kristne avholdsorganisasjonenBlå Kors til å se rødt.

– Å lage et bilde av at vi alle drikker blir veldig feil, sier kommunikasjonssjefSten Magne Berglund.

Han mener det er galt å tegne et bilde av nordmenn som et drikkende folkeslag.

– I utgangspunktet er det slik at selv om antall registrerte avholdsfolk er lavt i Norge, er det sånn at én av fire voksne ikke drikker i løpet av et år. Er det noe vi burde gjøre og som er bra i et folkehelseperspektiv, er det å åpne at det blir mer OK å la vær å drikke i ulike sammenhenger. Forskning peker på at en positiv effekt avinnvandring, er at ungdom gjerne påvirkes avmuslimer som ikke drikker og derfor reduserer egetalkoholforbruk. Det er en bra ting.

Sylvi Listhaug har profilert seg som en statsråd som vil slå ring om den kristne kulturarven. Hvordan synes du disse uttalelsene harmonerer med dette?

– Jeg tenker at norsk kultur også handler om å ta alkohol på alvor som et folkehelseproblem og at det får mange negative konsekvenser for mange mennesker. Dette skulle jeg ønske kom mer tydelig frem i hennes innlegg.

– Store problemer


Berglund får støtte fraMina Gerhardsen iActis, en livssynsnøytral organisasjon som jobber blant annet for rusforebygging.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Norsk alkoholkultur er kanskje ikke det flotteste å inkludere andre i. Vi har klare problemer med alkohol og tidvis en fyllekultur i norsk arbeidsliv. Her er det behov for endring fra flere parter, i så fall. Det er ikke bare innvandrere som har problemer med alkoholkulturen i norsk arbeidsliv, En av tre mener det drikkes for mye, og vi har tall på at folk opplever uønsket seksuell oppmerksomhet og til og med vold i denne typen sosiale jobbrelasjoner.

Gerhardsen reagerer på at statsråden setter likhetstegn mellom alkohol og norsk kultur.

– Vi tenker hvert fall at det ikke er noe mål åintegrere innvandrere i norsk alkoholkultur, tvert i mot er det et mål med mindre fyll i arbeidslivet. Heldigvis ser vi nå en ny bevissthet rundt dette fra arbeidsgiverne.

Les også:

– Må tilpasse seg

Listhaugs uttalelser skapte i går ogsåstor debatt på hennes egen Facebook-side, der flere var kritiske til at statsråden tilsynelatende satte likhetstrekk mellom alkoholforbruk og norsk kultur.

– Det er ikke slik at jeg mener noen skal tvinges til å spise svinekjøtt eller drikke alkohol. Det jeg mener, er at man i Norge må tilpasse seg det norske arbeidsmarkedet. Det innebærer at man for eksempel i restaurantbransjen må i mange tilfeller servere svinekjøtt eller alkohol, skrev Listhaug på sin egen Facebook-side.

Statsråden besvarte tirsdag ikke Dagens henvendelser.

Bli med i debatten:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));