Pastor vil samle Kristen-Norge til spleiselag

Norsk jordmor vil ikke delta i abortinngrep og ble oppsagt fra svensk sykehus. Hun tapte rettssaken og må betale 1,2 millioner i saksomkostninger. Pastor ber Kristen-Norge bidra til å betale regningen.

Nå ønsker pastoren iMosaic Trondheim å mobilisere Kristen-Norge til å spleise på regningen på 1,2 millioner svenske kroner.

– Som kristne må vi stå opp for denne saken. Vi må være med og ta regningen for en sak som er mye større enn bare denne saken, sierSheila Burns Lykkås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Jordmor sparket etter abort-nekt i Sverige

Regningen fra Sverige kan komme når som helst, og venninnen frykter at Steen skal havne i fengsel eller bli dømt konkurs hvis ikke regningen blir betalt.

40.000 på halvannet døgn

– Det hadde vært kult hvis vi som kristne kan reise oss og si at dette er vi med på og støtte henne med en liten pengesum. Jeg tror det er mange som kan være med å bidra, men først vil jeg appellere til kristenfolket. Vi er mange og forskjellige, men akkurat dette med menneskeverd og ytringsfrihet, kan vi vel alle være enig om, sier Burns Lykkås.

Hun har oppretteten side på Facebook. Og i løpet av halvannen døgn er det kommet løfter om 40.000 kroner i støtte, forteller hun til Dagen fredag ettermiddag.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pendler til Norge

I Sverige sitter trebarnsmorenLinda Steen og har satt i gang en ankeprosess. Hun kommer ikke til å gi seg, men vet at regningen kan komme når som helst. Da betyr støtte fra Norge ekstra mye.

– Det er fantastisk at folk engasjerer seg. Det er ikke så artig å sitte med en slik regning, sier Steen, som setter pris på alt venninnen gjør.

– Jeg har også fått respons fra mange som ikke anser seg som troende, men som ser på dette som en viktig menneskerettighet, sier hun.

Les også Dagens lederartikkel:Kan en jordmor være abortmotstander?

Hun bor i Flen, en liten by utenforStockholm, men jobber i Stavanger. Der kan hun jobbe som jordmor og reservere seg mot abortvirksomhet. Med tre barn i skolealder er det uaktuelt å flytte tilbake til Norge.

– Dette er sårt og trist. Jeg er glad for at jeg har en jobb i Norge, men skulle heller ha jobbet her jeg bor. Det er aldri artig å reise fra familien, sier Steen, som jobber 55 prosent som nattevakt.

– Det var helt uvirkelig

Når hun første søkte jobb som jordmor i Sverige trodde hun det ville være likt som i Norge, men ble møtt med en helt annen holdning.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke hadde noe i det yrket å gjøre hvis jeg ikke ønsket å være med på abort. Det var helt uvirkelig. For meg handler jordmoryrket om å gi hjelp til selve livet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Steen refererer til en svensk avhandling som viser at av alle jordmødre i Sverige, er det 60 prosent som i praksis aldri jobber med abortvirksomhet.

– Det kan løses, men her møter man bare uvilje, sier hun.

Ønsker abortdebatt

Pengene har begynt å tikke inn hos Burns Lykkås. Håpet er selvsagt at Steen skal vinne anken og slippe å betale regningen.

– Får hun pengene tilbake, går de innsamlede midlene videre til kampen mot uretten, sier Burns Lykkås.

For det er ikke bare i denne saken pastoren ønsker å bidra. Hun vil vekke til live diskusjonen om abort blant kristne.

– Det har vært vanskelig å snakke om abort for oss kristne. Nå må vi stå opp for denne saken. Det handler om retten til å ha en tro og hvilke konsekvenser den har for samfunnet vårt, sier hun.