Forsvarer Israel med satire

Israelske kunstnere har slått seg sammen og publiserer regelmessig tegninger som israelvenner kan dele i sosiale medier.

Kampen mot den internasjonale boikottbevegelsen føres også på kunstens arena. Her brukes humor, sarkasme, ironi ogsatire istedenfor hardtslående argumenter.

De fleste av Israels ledende avis- og karikaturtegnere står bakThe Israeli Cartoon Project, som hittil har lagt ut rundt 150 tegninger på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen møter Yossi Klar (24) og Asaf Finkelstein (38) på en kafé i Jerusalem-bydelen German Colony. Ingen av dem driver med tegning, men de er likefullt sentrale i samarbeidsprosjektet. Klar jobber med PR og administrerersiden på Facebook. Finkelstein er ekspert på varemerkebygging og på mange måter hjernen bak det hele.

Student-boikott

Han forteller at den utløsende faktoren var at den britiske studentunionen i fjor sommer vedtok å boikotte Israel.

– Samtidig klarte de ikke å enes om å ta avstand fra islamistene iIS. Holdningen deres var atIsrael er det største problemet, at vi er verre enn IS, sier Finkelstein.

Han tok kontakt med tegnerne Shay Yarka og Uri Fink, begge kjente israelske tegnere. Sistnevnte ses på som et ikon i Israel, og som skaperen av israelsk tegneseriekultur. Sammen med Yossi Klar opprettet de Facebook-siden «TICP – The Israeli Cartoon Project».

– Vi følte at arbeidet med å forsvareIsrael med vanlig argumentasjon hadde mislyktes. Boikottbevegelsen hadde vind i seglene både i Europa og USA, ikke minst i akademiske kretser. Men ett virkemiddel var fortsatt uprøvd – å forklare Israels situasjon gjennom karikaturtegninger. Vi hadde luftet idéen tidligere, men bestemte oss endelig for å omsette ord til handling, sier Finkelstein.

Hasbara

Facebook-administrator Yossi Klar var straks klar da han hørte om planene. Han har stor tro på tegningenes påvirkningskraft.

– En karikatur kan være avgjørende for at en person med lite kunnskap endrer oppfatning om konflikten. Publisering av tegninger er blitt vår form for «hasbara», sier han.

Hasbara er et hebraisk ord som kan oversettes med «forklaring». Begrepet brukes om informasjonsvirksomhet for å spre opplysninger om og positive holdninger til staten Israel i utlandet. Målet er å motvirke delegitimering av Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I nyhetsmediene er den generelle fremstillingen av Israel svært skjev. Vi ønsker å formidle ressurser til folk som er glade i Israel, verden rundt, sier Finkelstein.

Han tror tegningene kan være et «hemmelig våpen» og at israelere er bedre på humor enn motstanderne.

Stadig flere

Prosjektet startet opp med to tegnere, men nå kommer stadig nye til.

– Vi har kontakt med rundt 25 avistegnere, tegneserieskapere, illustratører og grafiske designere. Mange av dem er ledende i Israel på sine felt, forteller Klar til Dagen.

Blant støttespillerne er veterantegneren Yaakov Kirschen, mannen bak spalten«Dry Bones» i The Jerusalem Post. I et intervju med storavisenYedioth Ahronot sier han følgende om strategien:

– Folk har ikke tid til å lese i dag. Den som ser på en karikaturtegning oppfatter budskapet på få sekunder. Hvis jeg bruker humor og får leseren til å le, vil han lettere komme over på min side. Vi er midt i en krig og vi må slåss. Dette er en karikaturkrig.

Illustratøren Vladik Sandler sier til samme avis at deltakelsen i prosjektet er som et kall:

– Jeg lytter til de internasjonale mediene og sjokkeres over de falske beskyldningene mot oss. Karikaturer er en kreativ måte å bekjempe dette på. Karikaturer virker tiltrekkende på folk, og hvis det er gjort på en smart og elegant måte, kan det skapes en ny atmosfære som leder til dialog, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vidt spekter

For å bli tatt opp i «illustratørenes hær», kreves det at tegnerne har talent, er pro-israelske, morsomme og villige til å sette til side interne israelske diskusjoner.

Klar og Finkelstein understreker at de ikke publiserer tegninger som tar opp indre-israelske problemstillinger. Politisk befinner tegnerne seg langt fra hverandre. Dersom en skal plassere dem langs en venstre-høyre-akse, er Uri Fink langt til venstre, mens andre av tegnerne heller mer mot høyresiden i israelsk politikk.

– Vi har heller ingen religiøs eller sekulær profil. Vi ønsker å nå boikottbevegelsens publikum og så tvil i sinnet deres, balansere bildet og fortelle dem at sannheten ikke alltid er absolutt, sier administratorene til Dagen.

De involverte i prosjektet kommer fra vidt forskjellige bakgrunner, noe som Klar og Finkelstein selv er eksempler på.

Yossi Klar er vokst opp iJerusalem, i en streng ultra-ortodoks familie. Han valgte for noen år siden å bryte med «haredisk» jødedom, men er blant de heldige som fortsatt har et noenlunde bra forhold til familien sin. Siden en av foreldrene kommer fra USA, snakker han flytende engelsk, men i likhet med de fleste ultra-ortodokse unge, mangler han kunnskaper i en rekke fag. Han studerer nå pensumet fra videregående skole og målet er å begynne universitetsstudier om et år eller to.

Asaf Finkelstein vokste på sin side opp i et klassisk liberalt miljø i Tel Aviv, hvor han bodde til han og familien flyttet til Jerusalem for en tid tilbake.

– Jeg har aldri hatt noe imot palestinerne. Jeg støttet i sin tid fredsprosessen og tanken om at de skulle få sin egen stat, sier han.

Men på bakgrunn av de siste års angrep på jøder fra palestinere, og internasjonal delegitimering av Israel, er det blitt mer og mer klart for han at noe må gjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frivillighet

Alle involverte i prosjektet, både tegnere og administratorer, jobber frivillig og uten lønn.

– Vi jobber med prosjektet på fritiden og er ikke finansiert av noen. Slik ønsker vi at det skal fortsette. Vi vil ikke bli satt i bås, men jobbe fritt innenfor de målsetningene vi har satt oss, sier Finkelstein.

Klar er enig, men innrømmer at de av og til skulle ønske de hadde mer penger.

– Vi har fortsatt ingen nettside. Å utvikle en nettside, og administrere denne, koster en del. Jeg skulle også ønske at vi i spesielle tilfeller kunne bestille tegninger og betale for disse, sier han.

Klar og Finkelstein er likevel fornøyd med mottakelsen av siden både blant tegnere og publikum. Facebook-siden fikk i fjor sommer raskt 7.000 «likes», og etter en liten dødperiode strømmer «likes-ene» på igjen. I skrivende stund er siden likt av over 14.000 Facebook-brukere.

Ukentlig sender tegnere inn bidrag, men hyppigheten varierer litt med hvor mye som skjer i nyhetsbildet. De fire opprinnelige medlemmene av gruppen gjennomgår bidragene og bestemmer hva som skal publiseres.

Delt av Hamas

De siste månedene er prosjektet omtalt i både israelske og utenlandske medier. Flere oppdaget prosjektet da enHamas-leder ved et mistak delte en av tegningene.

Tidligere Hamas-minister Bassem Naim la ved tegningen til en anti-israelsk twitter-melding. Han var imidlertid rask med å fjerne den da folk gjorde han oppmerksom på at den var pro-israelsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tegningen gjør narr av hvordanFNs menneskerettighetsråd fokuserer på Israel, mens land som i stor stil bryter menneskerettighetene går fri.

Utstilling

I forrige uke deltok The Israeli Cartoon Project på en utstilling i Jerusalem. I forbindelse med en konferanse om den internasjonale boikottbevegelsen, ble en rekke av tegningene forstørret og hengt opp i et galleri. PresidentReuven Rivlin var blant de mange som besøkte utstillingen.

– Drømmen min er at vi kan gjøre mer av dette. Gjerne i kombinasjon med besøk på universiteter og læresteder i Europa og USA, sier Yossi Klar.