Port fra tysk konsentrasjonsleir funnet i Norge

En stjålet jernport med den berømte teksten «Arbeit macht frei» fra den tidligere konsentrasjonsleiren i Dachau i Tyskland er funnet i Norge, opplyser tysk politi.

Porten, som er 1x2 meter stor, var å finne ved hovedinngangen til den tidligere konsentrasjonsleiren, som ligger noen få kilometer utenfor München. Porten ble rapportert stjålet for over to år siden.

– Takket være et anonymt tips har politiet i Bergen i Norge sikret en jernport med den velkjente teksten, opplyser delstatspolitiet i Bayern til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ut ifra bildet som er sendt til oss, tror politiet at det er høyst sannsynlig at dette var jernporten som ble stjålet fra Dachau, tilføyer tysk politi.

Dachau-leiren ble åpnet i 1933, bare to måneder etter at Adolf Hitler kom til makten i Tyskland. Leiren var opprinnelig tiltenkt politiske fanger, men ble en dødsleir der over 41.000 jøder ble drept under andre verdenskrig.

Teksten «Arbeit macht frei» – arbeid gjør deg fri – henger også over hovedporten til Auschwitz-Birkenau-leiren i Polen. Det skiltet ble stjålet i 2009, noe den svenske nynazisten Anders Högström ble dømt til to og et halvt års fengsel for.

(©NTB)