Nazi-dagbok viser hvordan massedrap var hverdagsrutine

Heinrich Himmler var like opptatt av hva han hadde til lunsj som av den ledende rollen han spilte i massakren av seks millioner jøder.

Dagbøkene til Adolf Hitlers høyre hånd har til sammen 1.000 sider. De er fra 1938 – året da Krystallnatten fant sted – samt årene 1943-1944, en avgjørende periode for nazistenes endelige løsning på «jødeproblemet».

Ikke personlige

Dagbøkene ble ikke skrevet av Himmler selv, men av assistentene hans. De er ikke personlige og gir ingen ny informasjon om Himmlers personlige syn på jødene eller Holocaust. Nedtegnelsene gir heller ingen historiske opplysninger som forskerne ikke kjente til fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel karaktiserer Det Tyske Historiske Institutt i Moskva funnet som «særdeles historisk viktig». Dagbøkene gir et unikt innblikk i hverdagen til en av Nazi-Tysklands viktigste menn, en hverdag som besto av måltider, hyggelige telefonsamtaler med kone og barn, samt planlegging av hvordan flest mulig jøder kunne bli utryddet.

Eksempler

Dagbøkene beskriver blant annet et besøk i konsentrasjonsleiren Sobibor i Polen, der Himmler startet dagen med å se på at 400 jødiske kvinner ble gasset til døde. Deretter deltok han på en bankett sammen med andre SS-menn.

En annen dag beskrives slik: «Landet i Warszawa. Mottakelse hos en ledende oberst. Lunsj hos SS. Kjøretur gjennom ghettoen. Vareopptelling».

Kompleks person

Det er den tyske tabloid-avisen Bild som har fått tak i dagbøkene og som denne uken trykker utdrag av dem. Journalisten Damian Imöhl, som hjalp Bild med å få tak i dagbøkene, sier til The Times at noe av det mest skremmende med Himmler, er at han på mange vis fremstår som en ordinær byråkrat.

Han har også merket seg at Himmler tok godt vare på sine nærmeste, det være seg kone, barn, elskerinne eller venner.

– Én typisk dag begynner med frokost og massasje utført av hans personlige doktor. Deretter ringer han kone og barn som befinner seg i det sørlige Tyskland, før han besøker en konsentrasjonsleir eller beordrer at ti menn skal bli skutt, sier Imöhl til The Times.

Overrasket

Den tyske forskeren Matthias Uhl er i likhet med Imöhl overrasket over Himmlers kompleksitet.

– Han hadde stor omsorg for elitestyrkene i SS, familie og venner. Samtidig overvåket han nøye at massemordene ble utført etter planen, sier Uhl ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av Himmlers dagbøker fremgår det at han tilsynelatende var mer interessert i hva han skulle spise til frokost, enn sin rolle i masseutryddelsene.

En kalender i Himmlers dagbok viser at han en januardag i 1943 begynte dagen med frokost etterfulgt av massasje og en telefonsamtale, og deretter beordret ti polakker til å bli henrettet.

Fra et besøk ved konsentrasjonsleiren Buchenwald noterer han at han «tok et mellommåltid på SS-kasinoets kafé».

Den tyske forskeren Matthias Uhl sier ifølge BBC til Bild at det er slående hvordan Himmler beskriver bekymringer for familie, venner og SS-kolleger samtidig som han planlegger masseutryddelse.

Dagbøkene dekker årene 1938, 1943 og 1944. Hans dagbøker fra 1941, 1942 og 1945 har historikere allerede hatt kjennskap til i flere år.