Bemanningskrise truer Nepal-misjon

– Det er en stor utfordring at vi har så få utsendinger igjen fra sommeren av, sier generalsekretæren i HimalPartner, Heidi Westborg Steel.

Det er i Nepal og Kina HimalPartner jobber og nå trenger flere norske utsendinger, men de vektlegger at det først og fremst er lokale samarbeidspartnere som driver prosjektene.

– Vi har alltid vært tilbakeholdne med å sende ut norske «eksperter». Arbeidet er ikke avhengig av utenlandsk personell. De siste årene har våre partnere og de nasjonale som arbeider i prosjektene utviklet god kompetanse på de fleste områder, står det å lese på organisasjonens nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HimalPartner har i dag ni utsendinger til områdene i Nepal og Kina. Etter sommerener de bare fem. Kun én av disse er lokalisert i Nepal.

Jordskjelv og blokade

Den store jordskjelvkatastrofen i Nepal i fjor og den påfølgende blokaden på indiagrensen i høst og vinter har gjort det ekstra utfordrende å være utsending i dette området. Men HimalPartners generalsekretær er ikke bekymret for rekrutteringen.

– Vi har ikke problemer med å skaffe kandidater og har alt gode aktuelle personer internt, men åpner opp rekrutteringsprosessen slik at andre som har kjent på et kall til disse områdene får mulighet til å søke, forteller Westborg Steel.

Myndighetene i Nepal setter klare krav til de som skal få en visumstilling. De må ha en kompetanse som er komplementær i forhold til de nasjonale inn mot et prosjekt eller fagområde.

– Fokuset skal være på partnerne. Det er nepaleserne selv som best kan nå møte sine landsmenns timelige behov, så vel som å nå dem med evangeliet. Utlendingen er ikke avgjørende, men likevel viktige for oss, sier generalsekretæren.

I tillegg til at en norsk medarbeider skal bidra med sin fagkompetanse, er det først og fremst to aspekter som trenger å bli ivaretatt: medvandring og formidling til inspirasjon.

– Medvandring er et prinsipp som har vært der siden begynnelsen, det at en utsending er tilgjengelig for råd og veiledning overfor en som er yngre eller har mindre erfaring. Dette er en konkret måte å være redskap for Guds kjærlighet i Himalaya på, forteller Westborg Steel.

Historieformidlere

Et annet behov HimalPartner har, er noen som kjenner norsk kultur og kirkeliv som kan formidle historiene og rapportere på en måte som skaper gjenkjennelse og inspirasjon her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vanskelig å tenke seg at vi kan klare oss helt uten nordmenn i informasjons- og innsamlingsarbeidet, skriver informasjonsleder Terje Holmedahl på nettsiden.

– Begge disse funksjonene kan til en viss grad ivaretas ved kortere besøk, men god medvandring krever et nærvær bygd på god kulturkunnskap og fortrinnsvis språkkunnskap, sier han.

– Vi ser etter integrerte kristne mennesker med relevant fagkompetanse og kunnskap om områdene som kan gjøre gode vurderinger for hva våre lokale partnere trenger, sier Westborg Steel.