SV og Venstre vil skille kirke fra grunnlov

Venstre og SV vil jobbe for å fjerne bindingen mellom kirken og Grunnloven i paragraf 16. Dessuten vil de ta bort Kongens bekjennelsesplikt i paragraf 4.

Iparagraf 16 står det at «Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten», mens paragraf 4 slår fast at «Kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion». Dette vil nåSV ogVenstre ha bort, skriverVårt Land.

– Når stat/kirke-forlik er gjennomført og skritt er tatt i å avvikle statskirkeordningen, er det også grunn til å vurdere de siste restene av den, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et land som setter trosfriheten høyt, må selv jobbe for at grunnloven skal likestille alle, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

SV ønsker også å erstatte paragraf 2, «verdiparagrafen», som slår fast at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv», med en livssynsnøytral paragraf. Partiet vil fjerne delen av monarkens edsavleggelse der det bes om hjelp fra Gud og vil at påtroppende monark, kronprins Haakon eller hans barn, skal sverge livssynsfri troskap til «konstitusjonen og lovene».