FÆRRE TAR RELIGION: Studiedekan Atle Ottesen Søvik ved Menighetsfakultetet tror en medvirkende årsak til nedgangen er den generelle sekulariseringen av samfunnet. – Tidligere ble flere døpt og flere var aktive i menighetsarbeid, sier Søvik. Foto: Eivind Algrøy

Færre tar religionsfag på Menighetsfakultetet

Studentene svikter RLE- og kristendomsstudier ved Menighetsfakultetet i Oslo, mens masterprogrammene har stabile søkertall.

– Det er en generell nedgang over tid, sier studiedekan Atle Ottesen Søvik til Dagen.

Videreutdanningen i RLE for lærere har gått ned fra 110 studenter i 2011 til rundt 70 søkere til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skolen viser til at RLE generelt er svekket i skolen med overgangen fra KRL til RLE, og av at faget ikke er obligatorisk i lærerutdanningen lenger. Dermed blir det nedprioritert av studentene.

– I tillegg er det en trend at studentene heller studerer realfag og økonomi enn interkulturell forståelse. Folk vil ha jobber, sier Søvik.

– Suksesshistorie

På tross av nedgangen de siste årene mener universitetslektor Ann Midttun at MFs videreutdanning i RLE for lærere har vært en suksesshistorie.

– Vi er overrasket over at det har gått så godt siden vi startet i 1997. Nå tar rundt 70 lærere undervisning i RLE på lørdager, noe som viser at det fra skolens side er behov for dette faget. De betaler ofte av egen lomme, da staten ikke prioriterer videreutdanning innen RLE, sier Midttun til Dagen.

Alvorlig situasjon

Blant MFs andre studietilbud er årsstudium i KRLE sterkt redusert de siste årene, noe høyskolen forklarer med at flere studenter velger langtidsprogrammer som bachelor og master.

– Vi tar opp studenter på en rekke langtidsprogrammer som begynner med et årsstudium i KRLE. Antall studenter i forelesningen har gått ned med 20-30. Situasjonen er absolutt alvorlig, men ikke så dramatisk som tallene ser ut, forklarer studiedekan Søvik.

Han tror en medvirkende årsak til nedgangen er den generelle sekulariseringen av samfunnet.

– Tidligere ble flere døpt og flere var aktive i menighetsarbeid, sier Søvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halvert søking

Men også søkningen til det nye bachelorprogrammet i religion, kultur og samfunn er halvert fra 2010 til i fjor. Kun ni søkere er registrert til studiet hos Samordna opptak, ifølge Menighetsfakultetet kommer trolig mellom 30 og 40 studenter i løpet av opptaket før studiestart.

– Det kommer alltid mange studenter via restetorget i juli til våre studier på samfunnsfag og kristendom, sier Søvik.

Han understreker at Menighetsfakultetet ikke tar lett på det han kaller en «svak nedgang».

– Vi har et rekrutteringsutvalg som jobber med å skaffe studenter, vi satser ekstra på årsstudiet i KRLE som rekrutteringsfag til langtidsprogrammene våre, vi annonserer på Facebook og Google på internett, og sender brev til studenter, sier Søvik.

Økning på master

Totalt sett har ikke nedgangen i religionsstudenter påvirket det totale studenttallet for MF, som i fjor nådde 1100, og dermed har ikke religions-nedgangen foreløpig fått økonomiske konsekvenser.

Lektorprogrammet i religion, etikk og samfunn har hatt stabile søkertall på mellom 25 og 30 siden oppstarten i 2010.

Samtidig har masterprogrammet i «Religion, society og global issues» økt fra 15 til 38 studenter fra 2009 til i fjor.

Studiedekanen skulle gjerne sett at den negative trenden for religionsfag ble snudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk trenger kunnskap om både egen og andres religion, sier Søvik.

Les også
Her har de doblet antall RLE-studenterDette er saken
Les også
RLE-faget stuper blant læraraneRLE-faget
Les også
- Jeg er ikke ute etter å lære mer om religion enn om andre
Les også
Bispekandidater forteller om sine kristne forbilderNy biskop i nord
Les også
RLE-studenter skeptiske til KRLEKRLE