HISTORISK: Til tross for tysk motstand er det nemlig ventet en minusrente på innskudd. Det betyr at bankene må betale ESB for å få lov til å ha pengene sine der, noe som ikke er særlig attraktivt. Foto: NTB / Scanpix

Europa kan få historisk minusrente

Den europeiske sentralbanken (ESB) kan torsdag vedta en historisk minusrente på innskudd. Det kan føre til lav rente i lang tid også her hjemme.

Det er ventet at det blir et historisk rentemøte når ESB samles i Frankfurt. Analytikere spår at banken vil senke styringsrenta med 0,10 prosentpoeng til 0,15 prosent.

Men det er innskuddsrenten – det bankene får igjen for å plassere sine penger i ESB – det er knyttet størst spenning til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til tross for tysk motstand er det nemlig ventet en minusrente på innskudd. Det betyr at bankene må betale ESB for å få lov til å ha pengene sine der, noe som ikke er særlig attraktivt.

ESBs mål er at det vil presse bankene til å plassere sine midler ute i markedet, noe som igjen vil senke renten der. Sentralrenten kan knapt bli lavere enn den er nå, noe som er tilfellet i de fleste land i Eurosonen og USA.

Avventende aksjemarked

De europeiske aksjemarkedene var avventende til sentralbankens avgjørelse onsdag. Den paneuropeiske FTSE Eurofirst 300-indeksen sank med 0,17 prosent til 1.372,45 poeng.

Euroen fortsetter også å falle mot dollaren etter at nye tall viser at unionens økonomier bare vokste med 0,2 prosent i årets første kvartal. Håpet er at ESB torsdag kan gjøre noe for å snu trenden.

– Det virker usannsynlig at ESB vil skuffe når det kommer til handling, sier Jasper Lawler, analytiker i CMC Markets til Reuters.

Inflasjonen i Eurosonen var på 0,7 prosent i april, et tall analytikerne mottok med spenning ettersom det er ventet at det kan bli et prisfall i landene blant annet på grunn av bankenes motvilje mot å låne ut penger.

Gir lav rente i Norge

Onsdag kom det nye tall som viste at inflasjonen hadde sunket til 0,5 prosent i mai. ESB ser helst at den ligger på like under 2 prosent og det er ventet en lang rekke tiltak fra banken torsdag.

Blant annet vil banken trolig ta målrettede grep for å få bankene til å låne ut mer til små og mellomstore bedrifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Renteavgjørelsen vil få betydning for Norge også. Aftenposten skriver at lavere renter i eurosonen gjør at Norges Banks renteøkning vil bli utsatt.

– Vi tror Norges Banks styringsrente blir uendret i hele 2015, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til avisen.

Den norske styringsrenten har siden mars 2012 vært på 1,5 prosent. (©NTB)